TRYB JASNY/CIEMNY

Wiosenne Spring Rollsy pięciu smaków

Bardzo lubię oryginalne spring rollsy. Tylko, że trochę boli mnie serce na myśl o ilości kalorii jakie zawierają. Jasne, raz na jakiś czas można poszaleć, ale lepiej nie wiosną, kiedy powinniśmy raczej zadbać o powrót do formy.
Dlatego też mam dla Was zdrową i lekką propozycję. Jeśli lubicie sajgonki, czy spring rollsy ta opcja na pewno Was usatysfakcjonuje. Chrupka sałata lodowa, mieszanka świeżyć i grillowanych warzyw, smaczny, lekki sos i oczywiście aromatyczne i soczyste mięso, są propozycją dla której stracicie głowę. Oczywiście, jak zwykle możecie improwizować. Na przykład dodajcie kiełki, czerwoną cebulę, świeżego ogórka.  Jeśli nie lubicie mięsa, możecie użyć jajek, wędzonego łososia, krewetki czy mozzarellę. Pełen zakres możliwości. Nic tylko popaść w zachwyt!






Wiosenne Spring Rollsy pięciu smaków:

- 300 gramów piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 5 rzodkiewek
- mały pęczek szczypiorków
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sałata lodowa

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę W miseczce wymieszać oliwę, sos sojowy, przyprawę 5 smaków, 1 łyżeczkę czosnku i 0,5 łyżeczki soli. Dodać mięso i dokładnie rozprowadzić. Marynować przez kilkanaście minut. Paprykę wydrążyć i pokroić w długie paski. Cukinię podzielić na 3 części i także pokroić w dość cienkie słupki. Marynowane mięso wrzucić na patelnię i usmażyć. Kiedy usmażymy mięso na tą samą patelnię wrzucić cukinię i przesmażyć z obu stron przez około 5 minut. Lekko posolić. Przygotować sos : połączyć jogurt, 1 łyżeczkę czosnku, 0,5 łyżeczki soli, posiekany szczypior i pokrojone w plastry rzodkiewki. Sałatę lodową podzielić na liście. Do każdego liścia wkładać łyżkę piersi, kilka kawałków cukinii i papryki. Wszystko polewać łyżeczką sosu. Liście zawijać jak na gołąbki. Można jeść ręką lub w cywilizowany sposób za pomocą sztućców.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki