TRYB JASNY/CIEMNY

Żółty kurczak w słonecznym, kremowym sosie


Żółty kurczak w słonecznym, kremowym sosie! Brzmi to wręcz przeapetycznie! Kubki smakowe szaleją, ślinka leci, wyobraźnia dociera do wszystkich zakazanych zakamarków myśli. Powiem Wam szczerze, że przygotowując go, miałam niewiele składników w lodówce i wielki apetyt.
Jak zawsze zresztą. Ale wracając do sedna, miałam ochotę na sycący ale i bardzo prosty obiad. Coś co zaspokoi mój głód nie tylko fizyczny, ale i estetyczny. Bo czy jest coś lepszego niż tworzenie arcydzieła na talerzu, równocześnie doznając smakowej ekstazy? W mojej hierarchii przyjemności,to jest szczyt. No może dodałabym echy i ochy padające z ust moich kochanych osób, z którymi dzielę stół. Reszta mnie nie interesuje. Może sobie padać za oknem, może być zimno i wietrznie. Ja w sobie mam słońce! I takiego właśnie słońca Wam życzę!  






Żółty kurczak w słonecznym, kremowym sosie :

- 4 pałki kurczaka
- 1 duży por
- 100 gram boczku
- 400 gram mrożonej żółtej fasolki
- 1 długi serek topiony
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czosnku
- szczypior
- woda

Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić lekko z obu stron. Na głębokiej patelni lub w garnku obsmażyć dokładnie na oliwie. Por dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Na patelnię, na której smaży się kurczak wrzucić boczek i por. Smażyć razem przez kilka minut. Następnie dodać fasolkę i zalać wodą, tyle aby przykrywała mięso. Dodać kostkę rosołową, przykryć pokrywką i gotować do zmięknięcia mięsa i fasolki. Następnie dodać przyprawy i serek topiony. Dokładnie go wymieszać, tak by stworzyć w miarę gęsty, kremowy sos. Szczypior pokroić ukośnie. Posypać nim danie przed podaniem.

Smacznego!

Komentarze

  1. Zdecydowanie podoba mi się ten przepis, zrobiłam się od razu bardzo głodna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki