Żółty kurczak w słonecznym, kremowym sosie
Żółty kurczak w słonecznym, kremowym sosie! Brzmi to wręcz przeapetycznie! Kubki smakowe szaleją, ślinka leci, wyobraźnia dociera do wszystkich zakazanych zakamarków myśli. Powiem Wam szczerze, że przygotowując go, miałam niewiele składników w lodówce i wielki apetyt.
Jak zawsze zresztą. Ale wracając do sedna, miałam ochotę na sycący ale i bardzo prosty obiad. Coś co zaspokoi mój głód nie tylko fizyczny, ale i estetyczny. Bo czy jest coś lepszego niż tworzenie arcydzieła na talerzu, równocześnie doznając smakowej ekstazy? W mojej hierarchii przyjemności,to jest szczyt. No może dodałabym echy i ochy padające z ust moich kochanych osób, z którymi dzielę stół. Reszta mnie nie interesuje. Może sobie padać za oknem, może być zimno i wietrznie. Ja w sobie mam słońce! I takiego właśnie słońca Wam życzę!
Jak zawsze zresztą. Ale wracając do sedna, miałam ochotę na sycący ale i bardzo prosty obiad. Coś co zaspokoi mój głód nie tylko fizyczny, ale i estetyczny. Bo czy jest coś lepszego niż tworzenie arcydzieła na talerzu, równocześnie doznając smakowej ekstazy? W mojej hierarchii przyjemności,to jest szczyt. No może dodałabym echy i ochy padające z ust moich kochanych osób, z którymi dzielę stół. Reszta mnie nie interesuje. Może sobie padać za oknem, może być zimno i wietrznie. Ja w sobie mam słońce! I takiego właśnie słońca Wam życzę!
Żółty kurczak w słonecznym, kremowym sosie :
- 4 pałki kurczaka
- 1 duży por
- 100 gram boczku
- 400 gram mrożonej żółtej fasolki
- 1 długi serek topiony
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czosnku
- szczypior
- woda
Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić lekko z obu stron. Na głębokiej patelni lub w garnku obsmażyć dokładnie na oliwie. Por dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Na patelnię, na której smaży się kurczak wrzucić boczek i por. Smażyć razem przez kilka minut. Następnie dodać fasolkę i zalać wodą, tyle aby przykrywała mięso. Dodać kostkę rosołową, przykryć pokrywką i gotować do zmięknięcia mięsa i fasolki. Następnie dodać przyprawy i serek topiony. Dokładnie go wymieszać, tak by stworzyć w miarę gęsty, kremowy sos. Szczypior pokroić ukośnie. Posypać nim danie przed podaniem.
Smacznego!
Zdecydowanie podoba mi się ten przepis, zrobiłam się od razu bardzo głodna.
OdpowiedzUsuńTo cudownie :) taki był plan :)
Usuń