TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z rukoli i roszponki z dużą ilością prażonych pestek

Uważam, że sałatki powinny być ekspresowe! Jeśli mamy się odżywiać zdrowo i jeszcze zarażać, zdrowym odżywianiem innych, powinniśmy korzystać z przepisów, które zbyt szybko nas nie zniechęcą.  Przygotowujmy dania, które są łatwe i szybkie, tak by zachować nie tylko świeżość warzyw ale i naszego umysłu.
Nie ma gorszej rzeczy niż frustracja związana ze zbyt długą listą składników, trudnymi procedurami, wyszukanymi zabiegami kulinarnymi. Takie rarytasy możemy zostawić sobie na kiedy indziej. Jeśli chcecie stworzyć coś z niczego i do tego mieć poczucie dobrze spełnionego, zdrowego obowiązku, zapraszam Was serdecznie do przygotowywania tego typu sałatek. Może powinnam raczej powiedzieć surówek, bo wszystkie składniki są świeże. Jak zwał tak zwał, ważne, że pyszne! Dodam jeszcze tylko, że ten niepozorny przepis nadaje się świetnie do przygotowywania w dużych ilościach, na przykład na spotkania w gronie przyjaciół, czy jako dodatek do grilla. Polecam!



Sałatka z rukoli i roszponki z dużą ilością prażonych pestek :

- 400 gram rukoli
- 400 gram roszponki
- 2 duże marchewki
- 70 gram pestek słonecznika
- 70 gram pestek dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy (Uwaga - może zawierać gluten)
- 0,5 łyżeczki soli

Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Pestki uprażyć na suchej patelni na złoto. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z oliwek, musztardę, miód i sól. Dokładnie rozmieszać. Wszystkie składniki połączyć, polać sosem.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki