TRYB JASNY/CIEMNY

Serowe ciasteczka do piwa

Nie zawsze mam czas, żeby szaleć w kulinarnych drobiazgach, ale jeśli już się tak zdarzy, lubię trochę
 podopieszczać podniebienie, tak swoje jak i moich gości.
 Jeśli znajdziecie moment, żeby zrealizować swoje kuchenne fantazje proponuję zastąpić sklepowe paluszki, bądź chipsy własnoręcznie przygotowanymi serowymi ciasteczkami. Ich zrobienie zajmie Wam dosłownie chwilę, a chrupania będzie co nie miara! Jeśli nie  odpowiada Wam moja czarnuszkowa posypka, możecie zawsze użyć gruboziarnistej soli, pieprzu, kuminu, pieprzu cayenne czy na przykład pestek słonecznika lub dyni. Możliwości jest wiele, także możecie szaleć i dogadzać sobie w zależności od nastroju. Ciasteczka świetnie sprawdzają się jako towarzysze piwa, ale także jako szybka przekąska czy podkarmienie swojego łakomstwa. Bardzo polecam, są super!





Serowe ciasteczka do piwa:

- 115 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka curry
- 55 gramów masła
- 55 gramów ostrego żółtego sera
- 1 rozbełtane jajko + jajko do smarowania
- sezam, czarnuszka do posypania

Mąkę, sól i curry przesiać do miski. Dodać masło i porozgniatać rękami tworząc okruchy. Dodać starty ser i rozbełtane jajko. Ugnieść tworząc ciasto. Utworzyć kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyciągnąć ciasto z lodówki i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na 5 mm grubości. Następnie powykrawać długie paski. Przy użyciu pędzelka posmarować każde ciasteczko rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem bądź czarnuszką.  Piec około 10 minut, lub do momentu aż ciasteczka się zezłocą.  Idealne do piwa.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki