TRYB JASNY/CIEMNY

Mieszanka ostrych sałat z jabłkiem i ogórkiem


Pisałam Wam kilka dni temu o pasji mojej Mamy do hodowania własnych ziół i warzyw. Dni płyną a wraz z nimi, zioła obrastające grządki stają się coraz bardziej bujne, zielone, aromatyczne.
Także grządka warzywna rozwija się zjawiskowo. Dziś Mama przyniosła mi dość sporą ilość mieszanki ostrych sałat. Próbowałam rozróżnić gatunki ale chyba nie udało mi się tego zrobić w pełni. Rozgryzłam roszponkę, rukolę, rzeżuchę, rukiew wodną. Reszta pozostaje tajemnicą matki natury. Jednak myślę, że w tej kwestii możecie swobodnie improwizować. Jeśli nie przepadacie zbyt za ostrymi sałatami, wymieszajcie je z łagodniejszymi. Swobodnie dostosujcie  swoje upodobania i smaki i szalejcie!!







Mieszanka ostrych sałat z jabłkiem i ogórkiem:

- ok. 500 gramów ostrych sałat  ( rukola, roszponka, rzeżucha, rukiew wodna)
- 2 małe ogórki
- mały pęczek szczypiorku
- 1 słodkie jabłko
- 2 łyżeczki musztardy (Uwaga - może zawierać gluten)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1 łyżka octu balsamicznego

Sałaty dokładnie umyć, osuszyć. Lekko pokroić lub porozdzierać ręką. Ogórki umyć i pokroić w kostkę. Nie obierać. Jabłko umyć i nie wydrążając powykrajać wzdłuż cienkie plasterki. Szczypior posiekać drobno. Przygotować sos: zmieszać oliwę, ocet, musztardę i sól. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, zmieszać.

Smacznego!



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki