TRYB JASNY/CIEMNY

Nadziewane pomidory Mamy Wiesi


Nie wiem czy kiedykolwiek jedliście pomidory nadziewane w wersji na zimno, ale jeśli nie, ten przepis jest dla Was!! Oczywiście niezbędne jest umiłowanie do czosnku bo w tym przepisie jest go naprawdę sporo. Oj jakie to dobre..niestety pomidorki te nie należą do super dietetycznych, z wiadomego powodu, ale Kochani..bez przesady!
Pierwszy raz zrobiła je dla mnie moja Teściowa, i od tego czasu zwariowałam na ich punkcie. Tak, przepisy Mamy Wiesi to jest coś! Nadziewane pomidory świetnie się nadają na codzienną ucztę tak samo jak na wyjątkowe spotkanie w gronie znajomych. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni. I pamiętajcie, w wylizywaniu talerza nie ma nic złego!


Nadziewane pomidory Mamy Wiesi:

- 2 duże pomidory
- 150 gramów żółtego sera
- 3 łyżki szczypiorku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki majonezu

Pomidorom obciąć "kapelusik" czyli kawałek z góry pomidora razem z ogonkiem. Następnie za pomocą łyżeczki czy niewielkiego nożyka wydrążyć miąższ tworząc pomidorowe pucharki. Miąższ odłożyć do miseczki i na sitku odsączyć sok. Twarde części pokroić drobno. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypior posiekać. Miąższ pomidorów połączyć z serem, majonezem, szczypiorem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Farsz powkładać do wydrążonych pomidorów.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki