TRYB JASNY/CIEMNY

Glazurowane rzodkiewki z młodym kalafiorem i koperkiem

Wiosna to naturalny sezon na rzodkiewki. Są piękne i smakowite, świeże, ostre i niezwykle urzekające. Wbrew pozorom są jednak trudne do przygotowania. Dość długo szukałam sposobu na to, jak wydobyć z nich inną twarz, niż tylko standardowy dodatek do twarożku.
Okazało się, że przygotowane na ciepło w słodko słonej glazurze są fantastyczne! Idealnie pasują do większości warzyw, zapiekanek, omletów, frittaty, sałatek czy dań głównych. Myślę, że równie uroczo wyglądały by jako mini szaszłyczki, mocno skarmelizowane, podane w całości, jedynie nabite na wykałaczki. To by była dopiero ozdoba stołu! U mnie na stole dziś z rana te wspaniałe różowe klejnoty wystąpiły w towarzystwie przystojnego kalafiora wystrojonego w koper! Ach co to było za śniadanie!







Glazurowane rzodkiewki z młodym kalafiorem i koperkiem:

- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 młody kalafior
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Rzodkiewki oczyścić, poobcinać końcówki i przekroić na połówki. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Kiedy się rozgrzeją poukładać rzodkiewki białą częścią w dół. Posolić, pocukrzyć, popieprzyć połową ilości przypraw. Zostawić na kilka minut do skarmelizowania. Następnie poprzewracać na drugą stronę i czynność powtórzyć. Dodać odcedzony kalafior i chwilę razem smażyć do połączenia składników. Mieszać delikatnie by nie zepsuć struktury kalafiora. Koperek posiekać drobno i posypać nim całe danie chwilę przed podaniem.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki