TRYB JASNY/CIEMNY

Torcik truskawkowy na spodzie z nutelli i sucharków



Kochani mam nadzieję, że Sylwestra spędziliście radośnie i w doborowym towarzystwie, tak by w Nowy Rok wejść pełną parą! Nasz sylwester był super! Policzki aż bolały od śmiechu a smakołykom nie było końca! Dziś podzielę się z Wami ciastem, które będzie stuprocentowo naszym ulubionym deserem 2015 roku!

Pierwszy raz spróbowałam go w Święta, kiedy przygotowała go moja siostra. Powalił mnie na kolana..Przepyszny..Wspaniały! W prawdzie pierwowzór nieco różnił się od mojej wersji, ale był doskonały. Spód z nutelli i lekko chrupkich sucharków bije wszystkie inne na głowę! A do tego przygotowanie jest super proste i przyjemne. Nie może się nie udać! Góra z mrożonych truskawek dodaje całości świeżości, zaś kremowy środek jest puszysty jak piórko! Słowo honoru, to najlepsze ciasto jakie zrobiłam od bardzo, bardzo dawna!
Serdecznie polecam! 





Torcik truskawkowy na spodzie z nutelli i sucharków:

- 1 paczka sucharów
- 2 małe słoiki nutelli
- 500 gramów serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 cukry waniliowe
- 2 śmietan fixy
- 5 łyżeczek żelatyny
- 500 gramów mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe

Suchary mielimy na mąkę i łączymy z nutellą. Wymieszaną masę rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki  do stężenia. W między czasie ubijamy lekko śmietanę, dodajemy śmietan fixy i cukry waniliowe i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wody, studzimy. Do śmietany dodajemy mascarpone, miksujemy i niewielkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę rozkładamy na spód z nutelli, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wody, studzimy lekko. Zmrożone truskawki miksujemy na mus, dodajemy do galaretek i intensywnie mieszamy. Pod wpływem zmrożonych truskawek galaretka szybko stężeje, i będzie można łatwo rozłożyć ją na masie śmietanowej. Kiedy tak się stanie, delikatnie rozsmarować mus truskawkowy na śmietanie, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!


zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki