TRYB JASNY/CIEMNY

Aromatyczny kurczak ze słodko ostrymi warzywami



Oj jak lubię zdrowe jedzenie. Ba! uwielbiam jak to zdrowe jedzenie jeszcze świetnie smakuje i nie gorzej wygląda. Chyba nie ma nic lepszego! Można z rozkoszą oddać się przyjemności rozpieszczania swoich kubków smakowych..

Powiem Wam szczerze, że gotując mam wrażenie jakbym spełniała się także artystycznie. Gdzieś, mała cząstka mnie, od zawsze chciała wyrazić swoje wewnętrzne plastyczne zdolności i dzięki codziennym kuchennym eksperymentom mogę to zrobić. Bo przecież czym innym jest dobieranie smaków, zapachów, kolorów, niż wizją artysty? Sami wiecie, jak dużą różnice robi niechlujnie podane danie, przygotowane na polanym talerzu.. jakoś wtedy śliniawki nie szaleją dziko  z radości. Co innego gdy zadbamy o sferę estetyczną. działa każdorazowo. Jest to też dobre wyjście awaryjne, bo przecież nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Dlatego jeśli przypalicie nieco sos, pamiętajcie, by go dobrze podać a nikt nie zauważy.


Tym optymistycznym akcentem kończę mój wywód. Miłego dnia Kochani!






Aromatyczny kurczak ze słodko ostrymi warzywami:

- 400 gramów piersi z kurczaka
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 1 łyżka pasty czosnkowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 0,5 chilli
- 0,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- 2 suszone figi
- 4 suszone daktyle

Kurczaka pokroić w cienkie paski i zamarynować w paście imbirowej, czosnkowej, sosie sojowym, oliwie z oliwek i soli. Odstawić na godzinę. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, cukinię w półplasterki, paprykę w cienkie paski. Chilli posiekać drobno. Figi i daktyle pokroić w drobne kostki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić bakłażana, smażyć na złoto. Następnie dodać cukinię paprykę i chilli. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać figi, daktyle i sól. Wymieszać. Dusić chwilę razem. Na oddzielnej patelnie usmażyć kurczaka. Nie dodawać oliwy. Smażyć na złotobrązowo. Mięso podawać z warzywami. 

Smacznego!




Komentarze

  1. O mniam, ależ to musiało być dobre :)
    Mnie jakoś ta sfera artystyczna w gotowaniu nieco umyka... Co innego ciasta i desery... Dla mnie to małe dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) z chęcią bym spróbowała Twojego ciasteczka :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki