TRYB JASNY/CIEMNY

Pulpeciki z indyka i cieciorki w słodkim sosie z pomarańczy



Są czasem takie dni, kiedy wszystko idzie nie tak.. Kiedy zapominamy o podstawowych rzeczach, wszystko nam się psuje, leci z rąk, nie wychodzi.. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest wtedy zamknąć się w czterech ścianach, przykryć kocem i pooglądać jakiś ładny film z kubkiem gorącego kakao.
Nie zawsze jest to jednak możliwe. I właśnie wtedy dzieją się rzeczy niezwykle.. Nie będę Wam może opowiadać historii mojego wybitnie pechowego dnia w całości, powiem tylko tyle, że zdjęcia, które Wam dziś pokazuję nie powinny istnieć, bo zrobiłam je bez karty.. Tak, dla każdego kto sam fotografuje, jasną sprawą są sytuacje gdy zapominamy włożyć kartę pamięci do aparatu a później..a później już jest za późno by to naprawić..I to właśnie przytrafiło się mnie.

Jak widać, jednak cuda się zdarzają...i zdjęcia na karcie są.. nie pytajcie mnie jak..nie wiem..ale naprawdę mnie to cieszy, bo pulpeciki w słodkim sosie z pomarańczy to jeden z najlepszych obiadów, jakie jadłam od dłuższego czasu..WSPANIAŁE!!

Bardzo, bardzo Wam polecam!




Pulpeciki z indyka i cieciorki w słodkim sosie z pomarańczy:

- 250 gramów piersi z indyka
- 1 puszka cieciorki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek chilli
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego

Sos pomarańczowy:

- 3 duże pomarańcze
- 3 czubate łyżki miąższu z migdałów
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka sosu sojowego

Indyka pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce razem z odcedzoną cieciorką. Cebule, czosnek i chilli pokroić drobno i udusić na oliwie. Dodać do mięsa i przyprawić majerankiem, pieprzem, solą, papryką i sosem sojowym. Masę wyrobić, formować z niej małe kotleciki i smażyć na oliwie na złoto z obu stron. Zdjąć z patelni. Pomarańcze obrać, pokroić i zblendować na masę. Przelać ją na patelnię po kotlecikach. Dusić na niewielkim ogniu aż sok lekko wyparuje. Dodać miód, przyprawy i migdały. Pulpeciki przełożyć na patelnię z sosem i razem dusić jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.



Smacznego!


Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęWalentynkowe menu

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł połączenie indyka i cieciorki i jeszcze ten sos... Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! !:) zdecydowanie będę robić to częściej :) cieciorka i indyk pycha :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki