Koktajl z jarmużem, awokado i pomarańczą
Znacie jarmuż? Pewnie kojarzycie jako przybranie półmisków z wędlinami i sałatkami. Przez swój cudny kolor i kształt przez długi czas służył za dekorację stołu..a szkoda, bo jest w nim dużo, dużo więcej!
Liście jarmużu to prawdziwa skarbnica zdrowia. Mają w sobie mnóstwo białka, błonnika, witaminy C i K oraz dużą ilość wapnia i potasu. Jarmuż zawiera także niezwykle silny przeciwutleniacz, sulforafan, o silnym działaniu antyrakowym. To właśnie sulforafan i witamina K chronią nasz organizm przed rakiem piersi, okrężnicy, wątroby, jamy ustnej, krtani czy pęcherza moczowego. Czy to nie wystarczający powód aby doceniać wartość jarmużu? Powiem Wam, że poza wszystkim jego wykorzystanie może być naprawdę różnorodne. Dodany do koktajlu nadaje zdrowy twist i piękny kolor, smażony na maśle zastępuje szpinak, zaś pieczony w piekarniku smakuje jak najlepsze chipsy.
Bardzo Wam polecam, jedźcie jarmuż! Zdrowy, lekki i bardzo dobry!
Koktajl z jarmużem, awokado i pomarańczą:
- 4 duże garście jarmużu
- 1 duża pomarańcza
- 2 banany
- 0,5 awokado
- 1,5 dużego jogurtu naturalnego
- 50 ml wody
Jarmuż dokładnie umyć, osuszyć. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Banana obrać i rozdrobnić. Dojrzałe awokado wydrążyć ze skórki. Wszystkie składniki wrzucić do miksera. Zblendować na gładki koktajl. W razie potrzeby dosłodzić miodem.
Smacznego!
Koktajl ma świetny kolor :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki, kolor faktycznie super :)
Usuńuzyskałaś świetną kremową konsystencję, a to pewnie za sprawą awokado :)
OdpowiedzUsuńTak!! Awokado czyni magię :)
UsuńSkąd wytrzasnęłaś jarmuż o tej porze? :D
OdpowiedzUsuńZ Biedronki! :)
Usuńmrożony? ;>
UsuńNie, świeży :) pakowany tak jak szpinak :)
UsuńPyszny i kremowy. Przekonali sie do niego nawet moj maz i 11 miesięczny synek:)
OdpowiedzUsuńCudownie! !! Bardzo się cieszę, to bomba zdrowia :))
Usuń