TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą, śliwkami i sosem na bazie tahini




 Nie wiem jak u Was, ale u mnie poniedziałek zawsze jest nowym początkiem. Początkiem pełnym postanowień, początkiem diety, nowo zaczętą książką, czystą kartą. Dlatego też dziś dostaniecie ode mnie coś ekstra. Lekką, zdrową i przepyszną sałatkę ze szpinakiem, pomarańczą, śliwkami i sosem na bazie tahini.

Jestem pewna, że dzięki niej świetnie zaczniecie tydzień. Dodatkowo taka dawka zdrowia da Wam konkretnego kopa do działania. Idealna na poniedziałkowe początki. 

Do sałatki zaś proponuję Wam zrobić sos na bazie tahini. Tahini, czyli magiczna pasta z prażonego sezamu powinna być obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni. Bardzo zdrowa, treściwa, idealnie zagęszcza sosy, zupy czy koktajle. Jest dość trudno dostępna, więc kupicie ją pewnie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście ja zachęcam Was do przygotowania jej samodzielnie, na przykład z tego przepisu - pasta tahini.
Miłego tygodnia!




Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą, śliwkami i sosem na bazie tahini:

- 4 garście świeżego szpinanku
- 1 słodka pomarańcza
- 4 suszone śliwki
- kawałek fety

sos tahini:

- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej/ 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli


Szpinak umyć i dobrze wysuszyć. Pomarańczę obrać i podzielić na segmenty, poodkrajać kawałki bez błon. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokruszyć. Przygotować sos: połączyć wszystkie składniki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej jogurtu. Wymieszać. Składniki sałatki połączyć, podawać z sosem i razowym chlebem. 

Smacznego!


Niskokaloryczny styczeńPomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki