TRYB JASNY/CIEMNY

Gulasz z łopatki z grzybami


Bardzo lubię aromatyczny, smakowity gulasz. Automatycznie kojarzy mi się z domem, ciepłem i rodziną. Może dlatego, że jest to danie, w które trzeba włożyć serce, poświęcić mu czas. Nie uda nam się gulasz jeśli mamy pół godziny czasu i milion innych rzeczy na głowie. 
Pomimo, że istnieje milion wersji tej pyszności, grzyby są do niej idealnym dodatkiem. Ja jestem w tej doskonałej sytuacji, że mam zamrażalnik pełen grzybów uzbieranych latem, ale jeśli u Was jest inaczej, spokojnie możecie użyć suszonych, pamiętając jedynie, by namoczyć je kilka godzin wcześniej. Kiedy używam suszonych grzybów zwykle dodaje do sosu trochę wody, w której się moczyły, bo działa jak "magiczny wywar", podkreślając ich smak i aromat. Jeśli lubicie takie domowe klimaty to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Mnie  i całej mojej rodzinie smakował wybitnie!! 




Gulasz z łopatki z grzybami:

- 800 gramów łopatki wieprzowej
- 1 duży por
- 300 gramów gotowanych grzybów/ mrożonych
- 7 lasek selera naciowego
- 1 bulionetka pieczeniowa/np. Knorr
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ok. 300 ml wody

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pora dokładnie wypłukać i pokroić w cienkie półksiężyce. Seler pokroić w niewielkie plasterki. Na rozgrzanej oliwie usmażyć pora, lekko soląc. Następnie dodać mięso i smażyć aż lekko się zezłoci. Dodać seler, wymieszać i zalać wodą. Dusić na niewielkim ogniu kilka minut, po czym dodać bulionetkę i przyprawy. Dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody. Kiedy mięso zmięknie dodać rozmrożone, gotowane grzyby, wymieszać i dusić lekko przez kilka minut. Podawać z buraczkami z papryką i puree z ziemniaków. 

Smacznego!



Walentynkowe menuZimowy Obiad

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki