TRYB JASNY/CIEMNY

Sakiewki z suszonymi pomidorami, kabanosami i kukurydzą



Kochani pisałam Wam ostatnio, że ten Sylwester był dla nas wyjątkowy, radosny i smakowity! Chciałabym dziś podzielić się z Wami kolejnym sylwestrowym przepisem, który stworzyłam na potrzeby chwili i smakował nam tak mocno, że na pewno będę  go robić jeszcze nie raz. Sakiewki z suszonymi pomidorami, kukurydzą i kabanosami.

Dotychczas takie sakiewki przygotowywałam ze słodkim nadzieniem, z duszonymi jabłkami z żurawiną, lub z budyniem i czekoladą. Ale tym razem bardzo miałam ochotę na coś wytrawnego, intensywnego, smakowitego. Podobno ludzie dzielą się na wielbicieli słodyczy i słono-tłustych rzeczy. Cóż, ja zdecydowanie zaliczam się do tej drugiej grupy. Jeśli miałabym do wyboru taką nieziemską sakiewkę i najlepsze ciasto świata, bez wahania wybrałabym sakiewki. Tak już mam! Tym bardziej mnie uwiodły. Do tego przygotujecie je super szybko, a przy minimalnym wkładzie, efekt jest delikatnie mówiąc ekskluzywny! Bardzo Wam polecam!






Sakiewki z suszonymi pomidorami, kabanosami i kukurydzą:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 cienkich kabanosków np. z Lidla
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów
- 200 gramów sera żółtego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonej chilli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku

Kabanosy pokroić na niewielkie kawałki. Pomidory i kukurydzę odsączyć. Pomidory pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy, wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze z opakowania i podzielić na 12 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć po dużej łyżce nadzienia i sklejać przeciwległe rogi tworząc sakiewkę. Na końcu wszystkie końce skleić razem dokładnie, tak by nadzienie nie mogło wypłynąć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, zaś do każdej papilotki wkładać po sakiewce. Można posmarować mlekiem lub jajkiem. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 10/12 minut, aż sakiewki będą złote i piękne.

Podawać na ciepło bądź zimno.

Smacznego!



Przekąski Sylwestrowe
zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki