Pasta czosnkowa
Kochani kilka dni temu podawałam Wam przepis na pastę imbirową, który spotkał się z Waszym dużym zainteresowaniem. Dlatego dziś zapraszam na pastę czosnkową, która jest jej cudownym uzupełnieniem.
W kuchni indyjskiej bez pasty czosnkowej i kuchni imbirowej nie ma gotowania. Dodaje się je praktycznie do wszystkich dań. I nie ma w tym nic dziwnego, bo tak czosnek jak i imbir doskonale podbijają smak potraw. Jeśli chodzi o pasty, to powiem Wam szczerze, że są chyba najfajniejszym ułatwieniem jakie udało mi się odkryć w ostatnim czasie. Nie muszę siekać, kroić, obierać..wystarczy otworzyć lodówkę, odkręcić słoiczek i już. Kwintesencja smaku w zasięgu ręki. Pisałam, że pasta imbirowa i czosnkowa są podstawą kuchni indyjskiej. Jasne, ale nie zapominajmy jak często w kuchni polskiej sięgamy po czosnek. Zamiast przeciskać go przez praskę, możemy użyć przygotowanej wcześniej pasty. Genialne rozwiązanie. Bardzo polecam!
Pasta czosnkowa:
- 6/7 główek czosnku
- olej roślinny
Czosnek obrać i podzielić na kawałki. Przełożyć do blendera ręcznego, dodać olej i miksować pulsacyjnie na gładko, aż uzyskamy konsystencję pasty. Przełożyć do czystego słoiczka, wstawić do lodówki. Przechowywać do 8 tygodni.
Smacznego!
Genialne. I zawsze pod ręką. I nie trzeba obierać i rozdrabniać 1-2 ząbków czosnku by dodać do potrawy.
OdpowiedzUsuńWystarczy wyciągnąć słoik z lodówki.
I nie ma problemu obeschniętego czosnku :-)
Taka wersja mnie przekonuje. Nie odważyłam sie nigdy spróbować tych z tubki..
Tak, ja też ją uwielbiam!! Najfajniejsza i najbardziej przydatna pasta w domu!! :)
Usuń