TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta czosnkowa



Kochani kilka dni temu podawałam Wam przepis na pastę imbirową, który spotkał się z Waszym dużym zainteresowaniem. Dlatego dziś zapraszam na pastę czosnkową, która jest jej cudownym uzupełnieniem.

W kuchni indyjskiej bez pasty czosnkowej i kuchni imbirowej nie ma gotowania. Dodaje się je praktycznie do wszystkich dań. I nie ma w tym nic dziwnego, bo tak czosnek jak i imbir doskonale podbijają smak potraw. Jeśli chodzi o pasty, to powiem Wam szczerze, że są chyba najfajniejszym ułatwieniem jakie udało mi się odkryć w ostatnim czasie. Nie muszę siekać, kroić, obierać..wystarczy otworzyć lodówkę, odkręcić słoiczek i już. Kwintesencja smaku w zasięgu ręki. Pisałam, że pasta imbirowa i czosnkowa są podstawą kuchni indyjskiej. Jasne, ale nie zapominajmy jak często w kuchni polskiej sięgamy po czosnek. Zamiast przeciskać go przez praskę, możemy użyć przygotowanej wcześniej pasty. Genialne rozwiązanie. Bardzo polecam!






Pasta czosnkowa:

- 6/7 główek czosnku
- olej roślinny

Czosnek obrać i podzielić na kawałki. Przełożyć do blendera ręcznego, dodać olej i miksować pulsacyjnie na gładko, aż uzyskamy konsystencję pasty. Przełożyć do czystego słoiczka, wstawić do lodówki. Przechowywać do 8 tygodni. 

Smacznego!




Komentarze

  1. Genialne. I zawsze pod ręką. I nie trzeba obierać i rozdrabniać 1-2 ząbków czosnku by dodać do potrawy.
    Wystarczy wyciągnąć słoik z lodówki.
    I nie ma problemu obeschniętego czosnku :-)
    Taka wersja mnie przekonuje. Nie odważyłam sie nigdy spróbować tych z tubki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja też ją uwielbiam!! Najfajniejsza i najbardziej przydatna pasta w domu!! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki