Lekka sałatka z kaszą jaglaną i warzywami
Bardzo lubię warzywa.W każdej postaci. I uwierzcie, że chciałabym ich jeść jak najwięcej się da. W końcu są zdrowe i lekkie. Idealne na noworoczną dietę. Ale czasem po prostu nie da się ich sensownie połączyć, tak by z całej torby zdrowia wyczarować coś ekstra.
Właśnie dlatego mam dla Was fajny pomysł na lekką i zdrową sałatkę z kaszy jaglanej i warzyw, która może być jako dodatek do obiadu, lub jako oddzielne, samodzielne danie. Przygotujecie ją szybko i gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Tak przygotowane danie nie tylko jest super smaczne ale wręcz napakowane witaminami. To świetny sposób na przemycenie w diecie większej ilości warzyw. Do tego sałatkę możecie podać tak na ciepło jak i zimno, jako alternatywny lunch do pracy.
Bardzo polecam!
Lekka sałatka z kaszą jaglaną i warzywami:
Właśnie dlatego mam dla Was fajny pomysł na lekką i zdrową sałatkę z kaszy jaglanej i warzyw, która może być jako dodatek do obiadu, lub jako oddzielne, samodzielne danie. Przygotujecie ją szybko i gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. Tak przygotowane danie nie tylko jest super smaczne ale wręcz napakowane witaminami. To świetny sposób na przemycenie w diecie większej ilości warzyw. Do tego sałatkę możecie podać tak na ciepło jak i zimno, jako alternatywny lunch do pracy.
Bardzo polecam!
Lekka sałatka z kaszą jaglaną i warzywami:
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 3 małe cebulki
- 0,5 czerwonej chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- garść listków bazylii
Kaszę przepłukać na sicie i ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody. Odcedzić. Cebule pokroić drobno i udusić na miękko. Chilli posiekać drobno, dodać do cebuli. Lekko posolić, dusić na niewielkim ogniu. Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Pietruszkę i marchew obrać i także pokroić w drobną kostkę lub półplasterki. Zwiększyć ogień i na patelnię wrzucić bakłażana. Smażyć na złoto aż zmięknie. Następnie dodać cukinię, marchewki i pietruszkę, posolić i wymieszać. Smażyć na niewielkim ogniu do miękkości. Przyprawić papryką, czosnkiem i w razie co solą. Do prawie miękkich warzyw dodać odcedzoną kaszę, dobrze wymieszać. Posypać listkami bazylii. Podawać na ciepło lub zimno.
jakie kolorowe, pożywne i zdrowe danie- coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie! :) Ma w sobie wszystko co najlepsze... mmm :)
UsuńUwielbiam zarówno wszelkie warzywa, jak i kaszę jaglaną, więc to z pewnością coś dla mnie :P Ja często robię coś podobnego, ale kaszę jaglaną gotuję razem z warzywami na patelni :) I fajnie, że za każdym razem można dodać inne warzywa :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) jest tyle możliwości, że nic tylko próbować :)
Usuń