Zakwas chlebowy żytni
Kochani, ostatnio mam bardzo mało czasu i troszkę zaniedbuję bloga, ale obiecuję, że to się niebawem zmieni. W najbliższych dniach będę miała dla Was trochę wypieków a przede wszystkim przepis na pyszny razowy chleb na zakwasie.
Jednak nie było by chleba gdyby nie było zakwasu, dlatego zacznijmy od początku. Przedstawiam Wam najlepszy przepis na żytni zakwas chlebowy, który udaje się każdemu. Potrzeba tylko cierpliwości i czasu. Tak, czas jest w kwestii chleba kluczowy! Nie wolno być zbyt niecierpliwym. Zapewnijmy sobie chlebowy relaks i rozkoszujmy się tym wspaniałym zajęciem! Polecam każdemu.
Jednak nie było by chleba gdyby nie było zakwasu, dlatego zacznijmy od początku. Przedstawiam Wam najlepszy przepis na żytni zakwas chlebowy, który udaje się każdemu. Potrzeba tylko cierpliwości i czasu. Tak, czas jest w kwestii chleba kluczowy! Nie wolno być zbyt niecierpliwym. Zapewnijmy sobie chlebowy relaks i rozkoszujmy się tym wspaniałym zajęciem! Polecam każdemu.
Zakwas chlebowy żytni :
wg. bloga www.whiteplate.blogspot.com
Tworzenie zakwasu żytniego trwa 4 dni. Najważniejsze, by przez pierwsze 2 dni dokarmiać go raz dziennie, a 3 i 4 dnia dwa razy, w 12 godzinnych odstępach. Godzina, o której będziecie to robić zależy tylko od Was i od Waszego trybu dnia, może to być 8 rano, albo każda inna. Istotne jest aby zachować 24 i 12 godzinne odstępy czasowe. Ponieważ ostatni tydzień był u mnie niezwykle trudny i ledwo radziłam sobie z czasem, mój zakwas miał lekkie wahnięcia czasowe. Widząc efekty, muszę stwierdzić jednak, że nic mu się przez nie nie stało. Na szczęście! No to do dzieła:
1 dzień :
- 200 gramów mąki żytniej razowej
- 200 gramów niechlorowanej wody o temperaturze pokojowej
Składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką w szklanym naczyniu. U mnie słoik. Powstanie gęsta pasta. Słoik przykryć ściereczką, gazą lub papierem kuchennym i postawić w mocno ciepłym miejscu. najlepiej koło kaloryfera na 24 godziny . Zakwas najbardziej lubi temperaturę 25-27 stopni C.
2 Dzień :
- 100 gramów mikstury z dnia poprzedniego
- 100 gramów mąki żytniej razowej
- 100 gramów wody
W czystym słoiku wymieszać składniki i odstawić do bąbelkowania w ciepłym miejscu na kolejne 24 godziny.
3 Dzień:
- 100 gramów mikstury z dnia poprzedniego
- 100 gramów mąki żytniej razowej
- 100 gramów wody
Wykonać wszystkie czynności jak w dniu poprzednim. Tym razem przykryć folią plastikową. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie wykonać czynności z poranka.
- 100 gramów mikstury z rana
- 100 gramów mąki żytniej
- 100 gramów wody
4 Dnia:
- 100 gramów mikstury z 3 dnia
- 100 gramów mąki żytniej razowej
- 100 gramów wody
Składniki wymieszać w czystym słoiku, przykryć folią plastikową i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie czynność powtórzyć.
Po czterech dniach dokarmiania zakwas jest gotowy do wypieku chleba. Oczywiście, im dłużej hodujemy zakwas, tym silniejszy on się staje, dlatego warto o niego dbać. Jeśli nie planujecie wypiekać codziennie chleba przechowujcie zakwas w lodówce, pamiętając by dokarmiać go co najmniej raz w tygodniu. Jeśli zaś planujecie upiec chleb, wyjmijcie zakwas z lodówki, 12 godzin wcześniej i dokarmijcie go wodą i mąką żytnią w proporcjach 1-1.
Zdrowy zakwas ma lekko kwaskowy, jabłkowy zapach. Jednakże nie panikujcie jeśli Wasz pachnie nieco inaczej. Lampka alarmowa powinna się Wam zapalić, jeśli jego kolor jest ciemny, a na ściankach pojawiają się czarne smugi. W takiej sytuacji, zakwas lepiej wyrzucić i zacząć od początku.
Powodzenia!
Zawsze chciałam zrobić chleb na zakwasie, ale jakoś nie mogę zacząć. A domowy chleb jest przecież najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
teenkitchen-blog.blogspot.com