Orientalne polędwiczki z zielonymi warzywami
Kochani przede mną bardzo intensywny i trudny weekend, dziś ostatni dzwonek, aby nabrać sił i się porządnie zregenerować. A jak zrobić to lepiej niż poddając się kuchennemu szaleństwu? Tak, gotowanie bardzo mnie relaksuje. Chwila rozluźnienia, w tle dobry stary jazz i wszystko wygląda lepiej. Zestaw idealny! Dziś mam dla Was całkiem fajny zestaw.
Delikatne, świeże, młode warzywa, wykorzystane do granic możliwości. Jak zobaczycie poniżej w przepisie, brokuła jemy w całości, różyczki z ogonem. Dla kontrastu lekkie warzywa połączyłam z przepysznym, aromatycznym mięsem. Do tego wszystkiego, chrupkość szczypiorku i efekt bombowy! Wygląda pięknie, smakuje cudnie, przygotowuje się ekspresowo. Po raz kolejny powtarzam, nie lubię cackać się z pokrętnymi przepisami. W prostocie jest największa siła. Także, moi drodzy, do dzieła. Zapraszam do kuchennego relaksu!
Orientalne polędwiczki z zielonymi warzywami:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 brokuł
- 2 młode marchewki
- 2 małe cebule
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Brokuła umyć i drobno pokroić, oddzielając różyczki od brokułowej nogi. Nogę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na niewielkiej ilości oleju. Jak zmięknie dodać pozostałe warzywa, lekko posolić i na niewielkim ogniu dusić, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do pojemniczka i wymieszać z sosem sojowym i oliwą. Wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć do miękkości na złoto. Kiedy mięsko zmięknie dodać imbir i cynamon, oraz podlać octem balsamicznym. Trzymać chwilkę na niewielkim ogniu i pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i po kilku minutach wyłączyć. Szczypior posiekać. Podawać mięsko wyłożone na warzywach, posypane szczypiorem.
Smacznego!
Brokuła umyć i drobno pokroić, oddzielając różyczki od brokułowej nogi. Nogę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na niewielkiej ilości oleju. Jak zmięknie dodać pozostałe warzywa, lekko posolić i na niewielkim ogniu dusić, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do pojemniczka i wymieszać z sosem sojowym i oliwą. Wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć do miękkości na złoto. Kiedy mięsko zmięknie dodać imbir i cynamon, oraz podlać octem balsamicznym. Trzymać chwilkę na niewielkim ogniu i pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i po kilku minutach wyłączyć. Szczypior posiekać. Podawać mięsko wyłożone na warzywach, posypane szczypiorem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz