Ostry kurczak z brokułem i pieczarkami
Jak to jest z tymi wspomnieniami? czy można je podzielić na ważniejsze i mniej ważne? czy zapisują się w naszych głowach i sercach na zawsze, czy tylko na jakiś czas, chwilę? Czy jest szansa, by ludzie, którzy zmieniali nasze życie, stali się jedynie wspomnieniem?
Czy jest możliwość, byśmy naszym wspomnieniom dali nowy blask, nowe życie? Czasem się nad tym zastanawiam i szczerze Wam powiem, nie wiem. Choć bardzo bym chciała, żeby wszystko zależało od nas, od naszej woli i pragnień. By możliwe było utworzenie swojego scenariusza i sumienne nim podążanie. Wiem, że moje serce jest zawsze otwarte. I czasem czekam aż wróci ktoś zagubiony, przez czas, lata, drogi, które poprowadziły inaczej niż tego chcieliśmy. Bo kochanie to bardzo ważna sprawa.
Czy jest możliwość, byśmy naszym wspomnieniom dali nowy blask, nowe życie? Czasem się nad tym zastanawiam i szczerze Wam powiem, nie wiem. Choć bardzo bym chciała, żeby wszystko zależało od nas, od naszej woli i pragnień. By możliwe było utworzenie swojego scenariusza i sumienne nim podążanie. Wiem, że moje serce jest zawsze otwarte. I czasem czekam aż wróci ktoś zagubiony, przez czas, lata, drogi, które poprowadziły inaczej niż tego chcieliśmy. Bo kochanie to bardzo ważna sprawa.
Dziś w mojej głowie panuje melancholijny nastrój. Potrzebowałam choć smakowej pobudki. Konieczna była ostra kurczakowa interwencja. Czy zadziałała dowiem się wieczorem, póki co mogę jedynie stwierdzić, że obiad był fantastyczny! Jeśli cierpicie na nagłe napady melancholii może Wam też pomoże!
Ostry kurczak z brokułem i pieczarkami:
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 1 duży brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 gramów pieczarek
- 0,5 ostrej papryki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Zamarynować w oleju, curry, przyprawie 5 smaków, sosie sojowym i ostrej papryce w proszku. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie, al dente. Odcedzić. Cebulkę i ostrą paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Lekko posolić. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Udusić razem do miękkości. Zdjąć z patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić zamarynowanego kurczaka i smażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać. Na koniec do patelni wycisnąć 2 ząbki czosnku. Składniki wymieszać. Podawać z delikatnym, jogurtowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Bardzo lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuń