TRYB JASNY/CIEMNY

Gazpacho


Zupa przygotowana w 5 minut? A i owszem.  Pośpiech to zdecydowanie mój sojusznik. Może gdybym się bardziej starała, wyrobiłabym się nawet w 3. Ale moi drodzy, liczy się smak. A smak jest wyjątkowy. Może zacznę od początku. Jeśli nigdy nie mieliście styczności z tą pyszną zupą, powiem Wam, że gazpacho to pomidorowy chłodnik.
Idealny na lato, na upalne przyjęcia w gronie znajomych, na smakowity, lekki lunch czy starter. Jest to świetna propozycja dla wszystkich dbających o linię. Złożony praktycznie z samych warzyw, bez śmietany, wywarów, zbyt dużej ilości soli. Do tego dzięki dużej zawartości potasu w pomidorach, Gazpacho może być nam bardzo pomocne podczas upału. Pocimy się i równocześnie tracimy niezbędne składniki, dlatego moi drodzy zaopatrzcie się w dużą ilość wody i koniecznie dodawajcie sobie sił z zewnętrznych źródeł. Na początek proponuję ten oto chłodnik. Bardzo, bardzo Wam go polecam. Sprawdza się genialnie!



Gazpacho :

- 1 duży pomidor
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 0,5 małej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 1 ogórek surowy
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypior, natka pietruszki, koper do dekoracji

Ogórka i pomidora obrać ze skóry. Paprykę wydrążyć. Warzywa pokroić w duże kawałki.Pozostawić kawałek papryki do dekoracji. W mikserze połączyć warzywa, oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie zmiksować. Zioła i pozostałą paprykę pokroić w drobną kostkę. Posypać zupę. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!





Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki