TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak na bakłażanie


                       Od wczoraj ogarnia mnie całkowita senność. Nie wiem skąd i dlaczego, ale nie mogę się jej pozbyć. Powiem Wam szczerze, że tak w głębi ducha, nawet nie chcę. Najchętniej rozłożyłabym się na leżaku, na trawie, z twarzą zwróconą ku słońcu i rozkoszowała się latem, ciszą i odgłosami przyrody. Nic więcej.
Nic nie musieć, nigdzie się nie śpieszyć, niczego nie planować. Tylko tu, teraz i cisza. No i leżak, ma się rozumieć. Może to ta pogoda, a raczej jej nieustanne zmiany, a może to po prostu tak zwane zmęczenie materiału. Może mój organizm w ten sposób domaga się wakacji? Jeśli tak sprawa wygląda, nie mam nic przeciw! Przecież trzeba dbać o zdrowie! Poproszę receptę od internisty na dwutygodniowe lenistwo, najlepiej nad morzem. 

Kochani, pomarzyć dobra rzecz, ale niestety nie zawsze się da tak ekspresowo marzenia wprowadzić w życie. Póki co byłam z psem na łące. On szalał wśród rumianków, a ja rozkoszowałam się śpiewem świerszczy i ptaków. Niesamowite jak niezwykle przyjemne i relaksujące to doznanie. Aż czułam jak puszcza mi napięcie z mięśni, jak rozluźnia mi się twarz. Bajka. Jeśli nie uda mi się uciec na jakieś ekspresowe wakacje, będę regularnie stosować, takie łąkowe, prywatne SPA. Działa każdorazowo! Bardzo Wam polecam.




Kurczak na bakłażanie:

- 2 bakłażany
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 250 gramów pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 ostrej papryki
- mały pęczek szczypiorku
- 1 duża łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego

Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć na złoto. Pod koniec dodać łyżkę sosu sojowego i ocet. Poczekać aż wyparują. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. W razie potrzeby lekko posolić. Zdjąć z ognia. Szczypior posiekać i wmieszać do mięsa.

Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na oliwę, dusić. Pieczarki pokroić w małe plasterki i dodać do cebuli. Ostrą paprykę drobno posiekać i także dodać na patelnię. Bakłażana umyć, osuszyć i nieobierając pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż bakłażan zmięknie. Dodać tymianek i oregano. Posolić płaską łyżeczką soli. wymieszać. 

Połączyć obie patelnie. Wymieszać.

Smacznego!




Komentarze

  1. Też ostatnio czuję się bardzo senna, ale to chyba przez nadmiar pracy. Fajnie byłoby mieć taką łąkę obok siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki