TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w kalafiorze z koperkiem

            Dzisiejszy dzień minął mi jak za jednym mrugnięciem. Czas przeleciał przez palce, ale na szczęście, udało mi się zrealizować wszystkie zaplanowane rzeczy, także spoglądam na to z wielką satysfakcją. Między innymi, zrobiłam małą fotorelację z ekologicznej uprawy roślin i ziół, ale o tym opowiem Wam już w kolejnym poście.
Ponieważ jesteśmy ostatnio w lekkim, dobrym nastroju i intensywniej przykładamy wagę do zdrowego trybu życia, to co pojawia się na naszym stole jest bardzo spójne i zgodne z całą resztą. Jemy lżej, zdrowiej, staramy się mądrze dobierać produkty, tak aby było szybko jak zwykle ale może nieco bardziej dietetycznie. Słowo dietetyczny jest w ogóle jakieś dziwne. Trochę niesprawiedliwe. Bo ogólnie dieta kojarzy nam się z wyrzeczeniami, zakazami i konkretniejszym kulinarnym reżimem. Czyli wskakują nam negatywne konotacje. Ale równolegle, dietetyczne mogą być super smaczne, zdrowe rzeczy, niespecjalnie związane z głodową katorgą. Na przykład świeże, sezonowe warzywa, chude mięso i ryby, pyszny nabiał. Czy to jest już dietetyczne czy jeszcze nie? Jak dla mnie, nie ma  to najmniejszego znaczenia. Możemy swobodnie nie używać słowa dieta. Mówmy jest smacznie! Także dziś u mnie, bardzo, bardzo smacznie. Lekki kurczak w kalafiorze, z dużą dawką świeżego koperku. Coś jak drugodaniowa wersja zupy kalafiorowej, tylko bez wywaru. Jak dla mnie bomba!




Kurczak w kalafiorze z koperkiem:

- 1 kalafior
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną, niewielką ilością oliwy. Smażyć na złoto. Kalafiora umyć i podzielić na niewielkie różyczki. Dodać do kurczaka. Zmniejszyć ogień. Cukinię pokroić w kostkę i także dodać na patelnię. Przyprawić. Przykryć pokrywką i na niewielkim ogniu dusić, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby można lekko podlać wodą. Koperek i szczypior posiekać drobno. Kiedy warzywa zmiękną dodać koperek ze szczypiorkiem na patelnię. Zamieszać.  Podawać z lekką surówką.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki