TRYB JASNY/CIEMNY

Odchudzona potrawka z kurczaka z młodymi warzywami

Potrawka z kurczaka to zdecydowanie moje Comfort Food, jedzenie, które nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne to do tego wszystkiego można je jeść w dowolny sposób, nie spinając się zbytnio i nie przejmując konwenansami. Ja na przykład dzisiejszy obiad jadłam widelcem i łyżką! Może i dziwne połączenie, ale niezwykle skuteczne.
Wracając do potrawki. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że potrawka nie jest wcale powszechnie lubianym daniem. Dużo osób, w tym moja kochana Ola, kręci nosem na samą nazwę. Dlaczego? Przecież to jedno z tych niesamowicie banalnych i prostych dań, które każdorazowo wymuszają na mnie wielkie WOW. Może tak jak ze szpinakiem, chodzi o wczesno-dziecięce uprzedzenia? Możliwe. Widocznie, jestem jedną z tych osób, która zbyt wielu kulinarnych krzywd w dzieciństwie nie doznała. Ukłony dla mojej Mamy i Babci. Ukształtowały mnie na człowieka doceniającego smaki i odważnie patrzącego w przyszłość. Bardzo im jestem za to wdzięczna. Tak w ogóle, uświadomiłam sobie ostatnio, że pomimo, iż próbowałam wielu produktów i dań, moja lista marzeń nadal jest długa. Z nieustającym ślinotokiem oglądam programy kulinarne w BBC i namiętnie się rozmarzam. Jak to fajnie, że zawsze jest jakiś pułap do osiągnięcia, jakaś kraina do odkrycia. Jakże by było nudno, gdyby któregoś dnia okazało się, że już osiągnęliśmy szczyt. Że dalej nic nie ma i zostają jedynie powtórki.. Dzisiejsza odchudzona potrawka z kurczaka, jest kolejnym hołdem dla kuchni mojej Mamy. Nauczyła mnie jej wiele lat temu.Oczywiście, nie w takiej formie. Tamta wersja była zabielana śmietaną i nieco bardziej kaloryczna. Ale ponieważ postanowiłam sobie lekkie, letnie smaki i dania, śmietanie mówię do widzenia. Myślę, że nie tylko na teraz, ale na znacznie dłużej. Tak czy siak, jej brak w żadnym stopniu nie zaszkodził tej obiadowej pyszności. Jest doskonała, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze można ją gotować prawie "na oko". Podwajać, potrajać składniki do woli, do uzyskania zamierzonego efektu. Dlatego jeśli chodzi o listę składników, niech będzie ona dla Was jedynie przykładem. Możecie swobodnie manipulować ilością warzyw i mięsa. Oczywiście polecam Wam zwiększanie ich ilości, nie odwrotnie. Zapewniam Was, że będziecie bardzo zadowoleni z efektów!







Odchudzona potrawka z kurczaka z młodymi warzywami:

- ok. 1 kg udek z kurczaka
- 6 marchewek
- 4 korzenie pietruszki
- 4 pory
- 1 młody seler
- ok. 1 litr bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki czosnku

Udka umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Następnie podsmażyć na złoto z obu stron. Warzywa obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki. Zagotować bulion, dodać warzywa i mięso. Gotować do miękkości. Dodać przyprawy. W razie potrzeby dosolić.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki