TRYB JASNY/CIEMNY

Krem z kalafiora z prażonymi pestkami i ostrą cebulką

Wczoraj wieczorem, po raz pierwszy oglądałam Master Chef Junior. Grupka dzieci gotowała z moim ukochanym Gordonem Ramsayem, w profesjonalnej kuchni, tworząc takie cuda, że nie powstydził by się niejeden, doświadczony kucharz. Patrzyłam z zachwytem na te podekscytowane i pełne pasji dzieci i aż nie mogłam uwierzyć własnym oczom.
Może nie do końca popieram rywalizację w tak młodym wieku, ale bez względu na wszystko z lekka oniemiałam. Nie wiem, czy młode pokolenie jest tak wybitnie uzdolnione, czy to po prostu świeży, niezbyt popularny jeszcze temat i stąd takie efekt. Jakby na to nie patrzeć, aż takie poczucie smaku i estetyki wśród siedmiolatków, trochę mnie powaliło. Pamiętam, swoje pierwsze kuliarne odkrycie. Upiekłam ciasto, choć z prawdziwym ciastem nie miało za wiele wspólnego. Zawierało mąkę, jajka i cukier, było płaskie i twarde jak deska, ale pachniało pięknie. Oczywiście nie korzystałam z żadnego przepisu, od zawsze wierzyłam w swoją kulinarną intuicję. Swoje pierwsze ciasto piekłam dla Mamy i pamiętam dokładnie Jej wyraz twarzy, kiedy zaprezentowałam efekt końcowy. Była to mieszanka przerażenia i śmiechu, ale widziałam też dumę. Myślę więc, że to kim się stajemy w dorosłym życiu w dużej mierze zależy od naszych rodziców, od tego jak nas wychowują, czy kochają wystarczająco mocno. Pewnie te wspaniałe, uzdolnione dzieci z Master Chef Junior nie były by tak przebojowe i pełne wiary w siebie gdyby nie stali za nimi kochający i wspierający bliscy. Mam nadzieję, że kiedyś i ja będę dla moich dzieci podporą i wzorem. A póki co zapraszam na bajkową zupę krem z kalafiora. Jest przepyszna!





Krem z kalafiora z prażonymi pestkami i ostrą cebulką:

- 1 kalafior
- 1 litr wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 cebula
- 0,5 chilli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- kawałek upieczonego mięsa z indyka

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w bulionie do miękkości. Pestki uprażyć na suchej patelni na złoto. Można lekko posolić. Cebulkę, czosnek i chilli pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Posolić lekko. Mięso pokroić w plasterki, dodać do cebulki, przesmażyć razem chwilę. Ugotowanego kalafiora zmiksować. Dodać mleko.  Posolić, popieprzyć, przyprawić czosnkiem i  słodką i ostrą papryką. Wymieszać. Zupę podawać z cebulką oraz obficie posypaną pestkami.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki