TRYB JASNY/CIEMNY

Grzybowa potrawka z zielonej soczewicy

Uwielbiam soczewicę! Jest idealnym składnikiem do improwizacji. Ile przepysznych dań można dzięki niej stworzyć. Gulasz, kotlety, sosy, zupy, pasty. Niezliczona ilość. Smakuje najbardziej zatwardziałym mięsożercom. Jej magia działa każdorazowo.
Po latach gotowania z soczewicą, nauczyłam się kilku fajnych patentów, dzięki którym nie da się jej zepsuć. Po pierwsze zioła. Soczewica uwielbia zioła. Dzięki nim nie tylko całe danie staje się zabójczo aromatyczne, ale także dużo lżej strawne. Druga sprawa to grzyby. Połączenie soczewicy i grzybów sprawdza się genialnie. Smaki przenikają się fantastycznie i powstaje taka lekko ziemista, leśna nuta. Wspaniała. Kolejnym składnikiem, który podkreśla smak soczewicy i jest jej idealnym kompanem jest mozzarella. Może chodzi o różnice w strukturze, kremowy ser i lekko jędrne ziarenka. Jeśli zależy Wam, żeby przygotować idealne dodatki, które jeszcze konkretniej poprawią końcowy efekt dania z soczewicą, koniecznie przygotujcie krojone pomidory z oliwą i czosnkiem. To jest duet doskonały! Z ręką na sercu mówię Wam, nie ma lepszej opcji. Przy tym pamiętajcie -  jeśli już bierzecie się za gotowanie soczewicowych cudów, zakupcie dużą ilość pomidorów. Nie zwykłą, standardową, codzienną ilość. Dużo. Po raz kolejny powtórzę..nie pożałujecie!



Grzybowa potrawka z zielonej soczewicy:

- 500 gramów zielonej soczewicy
- 4 garści suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki tymianku
- 0,5 ostrej papryczki
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok. 1 litr bulionu drobiowego/warzywnego

Soczewicę opłukać i zamoczyć na noc. Jeśli tego nie zrobicie, będziecie musieli dłużej gotować. Następnie odlać wodę, opłukać, zalać bulionem. Dodać liść laurowy i dwie garści grzybów i gotować do wyparowania wody i miękkości. Cebulkę i ostrą paprykę pokroić drobno. Udusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Lekko posolić. Kiedy woda z soczewicy prawie całkiem wyparuje dodać cebulkę z ostrą papryką. Dwie garści grzybów zmielić na pył i dodać do soczewicy. Przyprawić tymiankiem, rozmarynem, paprykami, solą i sosem sojowym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.  Podawać z pomidorami z oliwą i czosnkiem.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki