TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa krem z kalafiora z pieczarkami i fetą



Kochani dziś mam dla Was super szybką, ale równocześnie bardzo smaczną kremową zupę z kalafiora i pieczarek. Dodatek fety sprawił, że stała się jeszcze bardziej pożywna i jedwabista. Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce warzyw.

Jak wiecie, bardzo lubię zupy krem z kalafiora. Robiłam ich już naprawdę sporo, ale wciąż nie mam dość. Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo i jego smak łatwo łączy się z innymi składnikami. Dlatego też macie pole do manewru. Możecie swobodnie improwizować. Jakichkolwiek składników nie użyjecie, jestem pewna, że zupa wyjdzie dobra. A jeśli włożycie w nią trochę serca, jestem pewna, że wyjdzie wręcz pyszna!







Zupa krem z kalafiora z pieczarkami i fetą:

- 1 średni kalafior
- 250 gramów pieczarek
- 800 ml wywaru drobiowego/ lub warzywnego
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 120 gramów fety
- 3 łyżki masła

Kalafiora i pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Posolić. Do podsmażonych warzyw dodać wywar, mleko i pieprz. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości kalafiora. Następnie dodać fetę i zmiksować na gładko.

Smacznego!



Szybkie zupy!Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki