TRYB JASNY/CIEMNY

Muffinki gruszkowe z kaszą manną



Sezon gruszkowy nadal w pełni. Cudowne, słodkie, kruche gruszki kuszą smakiem i zapachem. Wspaniałe. Idealne na szybką przekąskę, czy dodatek do ciast lub deserów. W każdej postaci smakują wyjątkowo. Pod wpływem pieczenia kruszeją, ale nie tracą swojej magii. Przekształcają się w coś jeszcze bardziej specjalnego.
W mojej kuchni wczoraj działy się cuda. Upiekłam te przepyszne muffinki a ich zapach jeszcze dziś rano gościł w moim domu. Przygotowanie tych smakołyków zajmuje dosłownie chwilę. Czyli tak jak lubię. Są doskonałe. Ich składniki możecie dowolnie modyfikować. Dodajcie garść orzechów, może cynamon, imbir, a może trochę żurawiny lub czekolady. Będą jeszcze lepsze! Bardzo, bardzo Wam polecam!







Muffinki gruszkowe z kaszą manną:

- 250 gramów mąki pszennej
- 200 gramów kaszy manny
- 150 gramów cukru
- 50 ml Whisky
- 6 gruszek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- 200 ml mleka
- 2 jajka
-1 cukier waniliowy

Mąkę połączyć z kaszą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić jajka z olejem, Whisky i cukrami.Następnie dodać mleko. Wymieszać. Gruszki obrać, i pokroić na średniej wielkości plasterki. Do mąki dodać masę jajeczną. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać gruszki. Wmieszać w masę. Przygotować foremkę do muffinków. Wyłożyć ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić muffinki i piec około 15/20 minut.

Smacznego!




Wariacje z gruszką

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki