Bezglutenowe muffinki z amarantusem i mąką kokosową, nadziane malinami
Kochani dziś mam dla Was coś ekstra! Bezglutenowe muffinki śniadaniowe z amarantusem, mąką kokosową i cudnym nadzieniem z dżemu malinowego. Idealne dla wielbicieli porannych słodkości. Przygotujecie je super szybko i pewnie równie szybko zjecie, bo są nieziemsko dobre.
Jakiś czas temu opowiadałam Wam o bezglutenowych mąkach, które możecie wyczarować samodzielnie w domu, nie wydając zbyt dużej kwoty pieniędzy. Na przykład mąka kokosowa. Wspaniała! Możecie z niej upiec tyle smakołyków. A żeby ją uzyskać wystarczy jedynie opakowanie wiórków i mikser. Takie to proste!
Naprawdę warto eksperymentować, próbować, odkrywać. Tyle jeszcze nowych smaków do poznania, tyle sposobów do odnalezienia!
Miłego dnia kochani!
Bezglutenowe muffinki z amarantusem i mąką kokosową, nadziane malinami:
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 200 gramów mąki amarantusowej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 250 gramów cukru
- 0,5 słoika dżemu malinowego Łowicz
- 4 małe jajka
- 50 ml oleju
- 200 ml maślanki
Wiórki kokosowe zmiksować na pył. W dużej misce wymieszać z mąką amarantusową i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, jajka, olej i cukier. Ubić ręczną ubijaczką. Następnie dodać masę jajeczną do mąk i dokładnie wymieszać łyżką. Przygotować formę do muffinek,wykładając każdy otwór papilotką. Do każdej papilotki władać łyżkę masy, na nią, na środek, czubatą łyżeczkę dżemu malinowego, po czym ponownie łyżkę masy. Chodzi o to by starannie zakryć nadzienie. Wierzch wygładzić spodem łyżeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 15 minut.
Smacznego!
absolutnie cudowne! <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe..nie można przestać ich jeść :)
Usuńwyglądają obłednie apetycznie!
OdpowiedzUsuńTo jedne z lepszych muffinków jakie kiedykolwiek jadłam :)
UsuńCzym moge zastapic maslanke? (Nie moge nabialu) , dziekuje. ..
OdpowiedzUsuńWystarczy do 200 ml mleka roślinnego dodać 1 łyżkę soku z cytryny :) Odczekać kilka minut, aż mleko zacznie zamieniać się w maślankę i dodać do przepisu :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy mąkę z amarantusa mogę zastąpić inną? Np. jaglaną lub ryżową?
OdpowiedzUsuńTak, jaglana na pewno a jeśli chodzi o ryżowa to nie jestem pewna, musisz spróbować :)
UsuńTak, jaglana na pewno a jeśli chodzi o ryżowa to nie jestem pewna, musisz spróbować :)
UsuńMi wyszły twarde jak skała... co robię nie tak? :(
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, każdorazowo muffinki wychodzą mi bardzo smaczne.. może gdzieś pomyliły Ci się proporcje?
UsuńIle wychodzi z tego muffinek?
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki kokosowej zamiast mielonych wiórek, niestety ciasto w ogóle się nie dało połączyć...
OdpowiedzUsuń