TRYB JASNY/CIEMNY

Bezglutenowe muffinki z amarantusem i mąką kokosową, nadziane malinami



Kochani dziś mam dla Was coś ekstra! Bezglutenowe muffinki śniadaniowe z amarantusem, mąką kokosową i cudnym nadzieniem z dżemu malinowego. Idealne dla wielbicieli porannych słodkości. Przygotujecie je super szybko i pewnie równie szybko zjecie, bo są nieziemsko dobre. 
Jakiś czas temu opowiadałam Wam o bezglutenowych mąkach, które możecie wyczarować samodzielnie w domu, nie wydając zbyt dużej kwoty pieniędzy. Na przykład mąka kokosowa. Wspaniała! Możecie z niej upiec tyle smakołyków. A żeby ją uzyskać wystarczy  jedynie opakowanie wiórków i mikser. Takie to proste! 

Naprawdę warto eksperymentować, próbować, odkrywać. Tyle jeszcze nowych smaków do poznania, tyle sposobów do odnalezienia! 

Miłego dnia kochani!  









Bezglutenowe muffinki z amarantusem i mąką kokosową, nadziane malinami:

- 200 gramów wiórków kokosowych
- 200 gramów mąki amarantusowej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 250 gramów cukru
- 0,5 słoika dżemu malinowego Łowicz
- 4 małe jajka
- 50 ml oleju
- 200 ml maślanki

Wiórki kokosowe zmiksować na pył. W dużej misce wymieszać z mąką amarantusową i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, jajka, olej i cukier. Ubić ręczną ubijaczką. Następnie dodać masę jajeczną do mąk i dokładnie wymieszać łyżką. Przygotować formę do muffinek,wykładając każdy otwór papilotką. Do każdej papilotki władać łyżkę masy, na nią, na środek, czubatą łyżeczkę dżemu malinowego, po czym ponownie łyżkę masy. Chodzi o to by starannie zakryć nadzienie. Wierzch wygładzić spodem łyżeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 15 minut.

Smacznego!



Dżem dobry, pobudkaCiasta bez mikseraZabieramy ze sobą posiłekRozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Komentarze

  1. wyglądają obłednie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedne z lepszych muffinków jakie kiedykolwiek jadłam :)

      Usuń
  2. Czym moge zastapic maslanke? (Nie moge nabialu) , dziekuje. ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy do 200 ml mleka roślinnego dodać 1 łyżkę soku z cytryny :) Odczekać kilka minut, aż mleko zacznie zamieniać się w maślankę i dodać do przepisu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy mąkę z amarantusa mogę zastąpić inną? Np. jaglaną lub ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jaglana na pewno a jeśli chodzi o ryżowa to nie jestem pewna, musisz spróbować :)

      Usuń
    2. Tak, jaglana na pewno a jeśli chodzi o ryżowa to nie jestem pewna, musisz spróbować :)

      Usuń
  4. Mi wyszły twarde jak skała... co robię nie tak? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, każdorazowo muffinki wychodzą mi bardzo smaczne.. może gdzieś pomyliły Ci się proporcje?

      Usuń
  5. Ile wychodzi z tego muffinek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Użyłam mąki kokosowej zamiast mielonych wiórek, niestety ciasto w ogóle się nie dało połączyć...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki