Kisiel z czeremchy
Kochani dziś mam dla Was prawdziwy rarytas! Kisiel z czeremchy. Niezwykle smaczny, o lekko słodko - gorzkawym posmaku. Jestem pewna, że wszyscy wielbiciele aronii i jeżyn będą w siódmym niebie. Poza tym, że smakuje doskonale, kisiel z czeremchy wygląda zabójczo i jest bardzo, bardzo zdrowy!
Owoce czeremchy są bardzo niedoceniane. Możecie spotkać te piękne drzewa w pobliżu lasu. Wiosną obsypane są jasnymi kwiatami o intensywnym zapachu. Na jesień pełne kiści czarno granatowych owoców.
Czeremcha ma nieocenione właściwości lecznicze. Doskonale działa w leczeniu chorób skóry i trudno gojących się ran. Świetnie sprawdza się także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów czy zapalenia migdałków. Wywar z czeremchy działa również na obniżenie ciśnienia oraz jako środek antydepresyjny i antystresowy. Także kochani, do dzieła. Szukajcie drzew czeremchy i gotujcie, bo warto!
Kisiel z czeremchy:
- 1 litr soku z czeremchy
- 0,5 litry wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sok z czeremchy, najlepiej samemu robiony, wymieszać z wodą i zagotować. Dosłodzić do smaku. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody i dodawać małym strumieniem do soku, intensywnie mieszając. Kiedy kisiel zacznie gęstnieć, wciąż mieszając zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Studzić i podawać w kieliszku.
Smacznego!
oj tak! domowy kisiel!
OdpowiedzUsuńTaki jest najlepszy!! :)
Usuń