TRYB JASNY/CIEMNY

Kisiel z czeremchy



Kochani dziś mam dla Was prawdziwy rarytas! Kisiel z czeremchy. Niezwykle smaczny, o lekko słodko - gorzkawym posmaku. Jestem pewna, że wszyscy wielbiciele aronii i jeżyn będą w siódmym niebie. Poza tym, że smakuje doskonale, kisiel z czeremchy wygląda zabójczo i jest bardzo, bardzo zdrowy! 
Owoce czeremchy są bardzo niedoceniane. Możecie spotkać te piękne drzewa w pobliżu lasu. Wiosną obsypane są jasnymi kwiatami o intensywnym zapachu. Na jesień pełne kiści czarno granatowych owoców. 
Czeremcha ma nieocenione właściwości lecznicze. Doskonale działa w leczeniu chorób skóry i trudno gojących się ran. Świetnie sprawdza się także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów czy zapalenia migdałków. Wywar z czeremchy działa również na obniżenie ciśnienia oraz jako środek antydepresyjny i antystresowy. Także kochani, do dzieła. Szukajcie drzew czeremchy i gotujcie, bo warto! 






Kisiel z czeremchy:

- 1 litr soku z czeremchy
- 0,5 litry wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Sok z czeremchy, najlepiej samemu robiony, wymieszać z wodą i zagotować. Dosłodzić do smaku. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody i dodawać małym strumieniem do soku, intensywnie mieszając. Kiedy kisiel zacznie gęstnieć, wciąż mieszając zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Studzić i podawać w kieliszku.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki