TRYB JASNY/CIEMNY

Konfitura gruszkowa z imbirem




Kochani na początku chciałam was serdecznie przeprosić za kilka dni nieobecności. Miałam bardzo szybki i wyjazdowy weekend. Ale już jestem i postaram się nadrobić zaległości. Oczywiście zacznę od gruszek! 

Dziś mam dla Was super przepis na konfiturę gruszkową z imbirem. Oj jakie to dobre.. a jak pachnie! Imbir, gruszki, cynamon, to idealne połączenie na zimne grudniowe wieczory i poranki. Nie, żebym marzyła o zimnych grudniowych porankach! Co to to nie! Ja jestem zdecydowanie ciepłolubna i zima mogłaby dla mnie w ogóle nie istnieć. Ale skoro i tak nie mamy na to większego wpływu, to czemu by sobie tego zimowego czasu troszkę nie umilić? Jestem pewna, że wspaniała słodko, kwaskowa konfitura gruszkowa będzie idealnie pasowała jako dodatek do naleśników, czy klasycznej kanapki z twarożkiem. Spróbujcie koniecznie!




Konfitura gruszkowa z imbirem:

- 3 kg twardych, słodkich gruszek
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2,5 szklanki cukru ( może być mniej)
- 3 duże cytryny
- 2 szczypty cynamonu

Gruszki umyć, obrać i drobno pokroić. Cytryny wyszorować. Na tarce o małych oczkach zetrzeć z nich skórkę, następnie wycisnąć sok. Gruszki, sok i skórkę z cytryny wymieszać i przełożyć do garnka. Dodać cukier. Smażyć na małym ogniu często mieszając, tak by gruszki się nie przypaliły. Kiedy konfitura zgęstnieje dodać imbir i szczyptę cynamonu. Wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować w  piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 30 minut.

* Jeśli konfitura mimo długiego smażenia nie zgęstnieje, w niewielkiej ilości wody rozpuścić dwie czubate łyżki żelatyny i dodać do gruszek. Wymieszać.

Smacznego!



Przetwory na widelcu

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki