TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowe tagliatelle z cukinii z marynowaną w miodzie dynią




Wczoraj pokazywałam Wam przepis na wspaniałą i aromatyczną zupę dyniową z czarnuszką, a dziś ciąg dalszy dyniowego szaleństwa. Moja ulubiona dynia, na słono-słodko. Podana na chrupiącym tagliatelle z warzyw, w czosnkowym, kremowym sosie z serka Apetina. Bardzo to pyszne, oj bardzo!
Powiem Wam szczerze, że po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że jak bym mogła codziennie raczyć się takimi smakołykami, mięso w moim życiu zupełnie straciłoby znaczenie i wartość. Mogłabym być wegetarianką, bez dwóch zdań! Dynia marynowana w miodzie i sosie sojowym ma w sobie coś wyjątkowego. Jest słodko-słona. Po usmażeniu jej brzegi się karmelizują, a w środku pozostaje mięsista i kremowa. Wspaniała. O głębokim kolorze i smaku. Idealne danie na jesień. Oczywiście, moje warzywne tagliatelle to ukłon w kierunku wszystkich dbających o linię. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, zróbcie to! Dzięki obieraczce, nitki marchewki i cukinii są ultra cienkie, lecz mimo wszystko zachowują w sobie lekką chrupkość. Fantastyczne! Można się nimi bardzo nasycić, a dla naszego tłuszczyku są zbawienne!Serdecznie polecam!










Kremowe tagliatelle z cukinii z marynowaną w miodzie dynią:

- 1 kg obranej i wydrążonej dyni
- 1 średnia cukinia
- 2 marchewki
- 1 serek kremowy Apetina CZOSNEK I ZIOŁA
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku

Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę i zamarynować w oleju, sosie sojowym i miodzie. Odstawić na około godzinę. W tym czasie obieraczką do warzyć przygotować tagliatelle z cukinii i marchwi, wykonując taką samą czynność jak przy obieraniu. Chodzi o to by uzyskać długie lecz cienkie paski warzyw. Po czasie marynowania dynię przełożyć na patelnię i smażyć w marynacie, do całkowitego wyparowania płynu. Mieszając smażyć dynię na złoto z każdej strony. Pod koniec posolić. Na osobnej patelni rozpuścić serek kremowy z dodatkiem wody i masła. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Do rozpuszczonego serka włożyć makaron z warzyw i dokładnie je w nim obtoczyć. Kremowe tagliatelle podawać z dynią.

Smacznego!


Dania z serkami kremowymiRozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIZabieramy ze sobą posiłek

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki