Bezglutenowa szarlotka z kokosowo - orzechową kruszonką
Bezglutenowa szarlotka z kokosowo- orzechową kruszonką:
- 1,5 kg jabłek
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru brązowego
- 100 gramów masła roślinnego
- 1 łyżeczka proszku bezglutenowe do pieczenia
- 3 garści orzechów włoskich
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu
- aromat waniliowy
- opcjonalnie cynamon
- opcjonalnie cynamon
Jabłka obrać, wydrążyć i drobno pokroić. Udusić na łyżce masła. Kiedy jabłka będą miękkie dodać miód i cukier waniliowy.
Orzechy posiekać. Wiórki kokosowe zmiksować szybko na mąkę. W misce wymieszać: mąkę kokosową, mąkę gryczaną i kukurydzianą. Dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło i kilka kropel aromatu waniliowego. Szybko zagnieść, lub wymieszać za pomocą miksera. Przygotować tortownicę. Papierem wyłożyć spód. Wysypać 3/4 ciasta i ugnieść palcami, przyklejając dokładnie do spodu, tworząc kilkucentymetrowy brzeg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez 5 minut. Następnie wyciągnąć, na spód przełożyć jabłka, posypać pozostałą częścią ciasta i orzechami. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut, aż kruszonka się zezłoci. Pozostawić do wystudzenia.
Szarlotka z kokosem? Super! :)
OdpowiedzUsuńA do tego bezglutenowa! :)
UsuńTeż uwielbiam tę magię, porywa mnie za każdym razem :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto Ci się udało :)
Oj jest wyjątkowe naprawdę..smakuje niezwykle :)
UsuńMyślisz, że mogłabym użyć mąki migdałowej zamiast gryczanej? :)
OdpowiedzUsuńTak :) zdecydowanie :)
UsuńJuż czuję ten zapach...uwielbiam jak dom pachnie szarlotką:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤