TRYB JASNY/CIEMNY

Tort Blondies z białej fasoli


 Tort Blondies z białej fasoli to nie byle co! To jest tort wyjątkowy! Dla wyjątkowych gości, na wyjątkową okazję. Jest wspaniały. A taki prosty, że hej! Musicie go zrobić.
Nazwałam go tortem blondies od nazwy ciasta. Dla tych co nie wiedzą, blondies to jasna wersja brownies. Lekko gumiaste, słodkie ciasto z dużą ilością czekolady. Pyszne, bardzo uzależniające i niestety..istna bomba kaloryczna. Ale w końcu jest ciepło, lato nadciąga wielkimi krokami i lepiej tą kaloryczność zmniejszać a nie zwiększać. Także stworzyłam dla Was dietetyczną wersję, chyba jeszcze lepszą w smaku niż oryginał. Ciasto jest słodkie ale nie zbyt słodkie, nie ma mąki ani tłuszczu. Jest praktycznie bezglutenowe, wystarczy wyjąć z przepisu płatki owsiane  a zastąpić je amarantusowymi i już. Francja elegancja. Pyszne, piękne i zdrowe.
Jak dla mnie zestaw idealny. Do tego cudowny, śmietanowo kokosowy wierzch ( bez faktycznego dodania śmietany) sprawia, że nie chcecie niczego więcej. Tylko jeść, mlaskać i wzdychać..MMMMmmm...

Wzdycham..
Ech!



Tort Blondies z białej fasoli:

- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki otrębów owsianych/ płatków amarantusowych
- 50 ml miodu
- 2 cukry waniliowe
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czekolada gorzka
- 2 jajka
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- truskawki
- jadalne kwiaty np. koniczyny 

 Fasolę odcedzić, dokładnie wypłukać pod zimną wodą i zblendować z jajkami na gładką masę. Dodać otręby, miód, 1 cukier waniliowy, masło orzechowe i proszek. Zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Czekoladę posiekać drobno i dodać do masy. Wmieszać.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Masę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut. Wyciągnąć i przestudzić przed wyjęciem z formy.

Mleko kokosowe, mocno schłodzone (najlepiej aby stało w lodówce przez kilka godzin), otworzyć i oddzielić sztywną, białą część od wody. Białą część, krem, ubić na sztywno jak bitą śmietanę. Dodać cukier puder i ponownie lekko ubić. Można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem do smaku.

Ubite mleko kokosowe wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch ozdobić truskawkami i jadalnymi kwiatami.

Smacznego!

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!
zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki