TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka z amarantusa z prażonym kokosem


 Długi weekend minął w oka mgnieniu, a wraz z nim ciepłe, gorące, upalne dni. Może to lepiej. Może przyroda domaga się trochę równowagi. Dziś mam dla Was coś sycącego, pysznego i zdrowego - bezglutenową owsiankę z amarantusa z prażonym kokosem.

No dobrze, żeby być całkiem szczerym, to niezupełnie jest owsianka. Bardziej deser. Ale konsystencją nieodmiennie kojarzy mi się ze śniadaniowym przysmakiem, więc nie mogłam sobie odmówić nadania jej właśnie tej nazwy. Bardzo smaczna, lekka a zarazem sycąca. Pasuje na leniwe popołudnia, jako zdrowa przekąska, a także jako konkretne i pobudzające śniadanie. Znajdźcie dla siebie najlepszą wersję. 
Ostatnio trochę Was zaniedbuję, ale obiecuję, że to się niebawem zmieni. Musiałam zająć się masą piętrzących się obowiązków i zobowiązań. Czas pędzie, więc za momencik będę już znów lżejsza o kilka spraw i spokojnie zajmę się pichceniem, gotowaniem i testowaniem.
Tymczasem, miłego poniedziałku!





Owsianka z amarantusa z prażonym kokosem:

- 4 łyżki prażonych wiórków kokosowych
- 4 łyżki poppingu z amarantusa
- 1 mocno dojrzały banan
- 4 łyżeczki masła orzechowego


Wiórki kokosowe podprażyć na złoto na suchej patelni, mieszając i uważając by się nie przypaliły. Banana rozgnieść widelcem i rozgniatać tak długo aż będzie prawie płynny. W miseczce wymieszać składniki, dobrze połączyć. Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Podawać z truskawkami lub innymi letnimi owocami.

Smacznego!


Domowy WyróbWiosenne słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki