Szparagi z czosnkiem i cytryną
Szparagi są wspaniałe. Bardzo, bardzo je lubię. Szczególnie
te pieczone, skradły całkowicie moje serce. Dziś spróbowałam szparagi z lekkim
aromatem czosnku i cytryny. Takie proste, a takie pyszne.
To doskonały sposób na przyrządzenie szparagów, szczególnie
dla tych, którzy ze szparagami nie mają zbyt dużego doświadczenia. Ich
przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt jest doskonały. Smaczne, aromatyczne,
piękne. Pasują świetnie jako dodatek do eleganckiego obiadu, ale także sprawdzą
się jako samodzielne danie. Smakowite, zdrowe i nad wyraz dobre!
Bardzo polecam!
Szparagi z cytryną i czosnkiem
- 1 pęczek szparagów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Szparagi umyć i odciąć końcówki (ok. 3 cm). Zetrzeć skórkę
ze sparzonej cytryny, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i oliwą. Tak
przygotowaną masą natrzeć szparagi. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C
przez około 20 minut.
Smacznego!
taka prostota w przygotowaniu szparagów najlepsza, wtedy czuć ich smak! :)
OdpowiedzUsuńA jak wiadomo smak jest wyjątkowy!! :)
Usuń