Ciasto truskawkowe dla leniwych
Jest lato, więc musi być ciasto z truskawkami. Słodkie,
lekkie, na kruchym spodzie. Domowe. Proste. Pyszne! Jak dla mnie, takie smaki
mogłyby się nie kończyć. Cudny, cudny czas.Moja dzisiejsza propozycja
skierowana jest do wszystkich tych, którzy cenią swój czas.
Nieźle to brzmi -
cenią swój czas. No dobra, mój przepis jest dla tych, którzy czasu nie mają.
Ciasto przygotujecie tak szybko, że sami będziecie zaskoczeni. Do tego jest banalnie
proste. Wystarczy ubić, zmiksować, wymieszać i upiec.. Żadna filozofia. Proste
jak drut. A efekt..WOW..smak domowego ciasta. Najlepszy!
Ciasto jest dość słodkie, więc jak wolicie możecie
zmniejszyć ilość cukru, jednak wszystko zależy od słodkości wykorzystanych
przez Was truskawek. Jeśli są kwaskowe, lepiej zachowajcie proporcje. W końcu
takiego ciasta nie jemy codziennie, raz na jakiś czas, porządna dawka kalorii
nam nie zaszkodzi!
Serdecznie polecam!
Ciasto truskawkowe dla leniwych:
- 450 gramów truskawek/mogą być mrożone
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml roztopionego masła
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Niewielkim strumieniem, może przy pomocy pojemniczka z dzióbkiem wlewać do piany roztopione, wystudzone masło, ciągle mieszając. Dodać aromat i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać do środka przy pomocy szpatułki. Przygotować tortownicę 23cm, wykładając jej spód papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Ciasto przełożyć na tortownicę, wygładzić. Na wierzch poukładać truskawki, w całości. Podociskać palcami, tak by były mniej więcej do połowy zanurzone w cieście. Jeśli używacie mrożonych truskawek, postępujcie tak samo. Nie rozmrażamy ich, tylko zmrożone wtykamy w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny, obserwując by ciasto się nie przypaliło. Wersja z mrożonymi truskawkami będzie się piekła nieco dłużej. Po upieczeniu ostudzić, następnie wykroić z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto świetne i proste. O to chodzi w wakacyjnych wypiekach, ma być sezonowo i niezbyt skomplikowanie, żeby czas spędzać na świeżym powietrzu, a nie w kuchni! :)
OdpowiedzUsuńW pełni się z Tobą zgadzam :)
UsuńŚwietne ciacho :-) trzeba korzystać z sezonu truskawkowego :-)
OdpowiedzUsuńTak! Truskawki są najlepsze :)
UsuńSuperowo wyglada! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Proste, a jakie dobre :)
OdpowiedzUsuń