TRYB JASNY/CIEMNY

Jogurtowe Semifreddo z Owocami Bez Cukru


 Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego w mojej kuchni są one najlepszym rozwiązaniem na wiosenne pobudzenie organizmu i najprostszy powrót do formy, po długiej zimie. 
Przetwory mleczne są nam niezwykle potrzebne do utrzymania zdrowia i kondycji fizycznej. Szczególnie w okresach przejściowych, gdy nasz organizm narażony jest na różnice pogodowe i przechodzi cały cykl zmian, takie wsparcie jest zdecydowanie wskazane. 
Dziś mam dla Was wspaniały przepis na lekkie i zdrowe jogurtowe semifreddo z owocami, bez dodatku cukru. Jest to świetny przepis na pierwsze letnie przyjęcia, ale także stanowi dużą dawkę witamin i zdrowia. Dodatkowo fakt, że nie zawiera cukru jest jego ogromnym atutem. Deser ten będzie doskonałym pomysłem na zdrowy smakołyk dla małych i dużych. Dzięki dodanemu jogurtowi zapewnimy sobie znaczną ilość białka, witamin i poprawimy przemianę materii.

Serdecznie polecam!!



Jogurtowe Semifreddo z Owocami Bez Cukru:

Warstwa jagodowa:

- 250 gramów borówek amerykańskich lub jagód
- 1 duża łyżka konfitury jagodowej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu

Warstwa Truskawkowa I :

- 250 gramów truskawek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu


Warstwa Truskawkowa II:

- 250 gramów truskawek
- 10 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu


Warstwa bananowa:

- 4 dojrzałe banany
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu

Przygotować keksówkę, wykładając jej spód i boki folią spożywczą. Następnie wszystkie składniki warstwy jagodowej zmiksować na gładką masę i przełożyć na spód formy. Wygładzić, wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Do całkowitego stężenia. 
Przygotować masę truskawkową I. Zmiksować wszystkie składniki i przełożyć na zmrożoną masę jagodową. Ponownie wstawić do stężenia. Przygotować warstwę truskawkową II, miksując wszystkie składniki na gładko. Nałożyć na pierwszą warstwę truskawkową, po jej stężeniu. Wszystkie warstwy dokładnie wygładzać. Wstawić do stężenia. Na koniec przygotować warstwę bananową, miksując składniki. Wyłożyć na wierzch wszystkich mas i wstawić do zamrażalnika. Najlepiej semifreddo mrozić przez kilka godzin, aby wszystkie warstwy dokładnie się zsiadły. Po tym czasie, wyjąć, odwrócić do góry nogami i przełożyć na talerz bądź deskę. Zdjąć folię i odczekać kilka minut, aż deser ociepli się na tyle by można go było pokroić. Dekorować i podawać ze świeżymi owocami.

Smacznego! 




Milion Smaków Truskawek - druga edycjaAkcja lodowa 2015Wiosenne słodkości!Akcja lodowa 2015

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki