TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczarki nadziewane cukinią, kabanosami i fetą

 Nadziewane pieczarki to super sprawa! Są szybkie w przygotowaniu i takie dobre! Smakują niczym wyrafinowane danie, a są całkowicie zwyczajne. Lekko chrupiące kabanosy w połączeniu z soczystą cukinią i kremową fetą to zestaw idealny.
Jeśli grillujecie, lub macie patelnię grillową, koniecznie wykorzystajcie jej do przygotowania tego przepisu. Ja wyjątkowo usmażyłam pieczarki na tradycyjnej patelni, ale wiem, że gdybym użyła grillowej jedynie zyskałyby na efekcie. To danie przygotowywałam już wielokrotnie. Raz było obiadem, drugi raz kolacją. Zawsze jednak przynosi taki sam efekt. Zachwyt i mlaskanie. Pewnik!

Serdecznie polecam!




Pieczarki nadziewane cukinią, kabanosami i fetą:

- 6 dużych pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 6 kabanosów wieprzowych
- 1 mała cukinia
- 50 gramów fety
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawa)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku

Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oliwy. Następnie poukładać płaskie, duże pieczarki i smażyć z każdej strony na głęboki złoty kolor. Można to samo zrobić na grillu. Następnie zdjąć z patelni i lekko posolić. Cukinię, kabanosy i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni po pieczarkach. Przyprawić czosnkiem, chilli, solą, oregano i pomidorami. Fetę pokroić w kostkę. Po zdjęciu warzyw z patelni wymieszać je z pokrojoną fetą. Następnie nadziać nimi usmażone pieczarki. 

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki