Smażona cukinia z tymiankiem
Smażona cukinia z tymiankiem. Czy może być coś prostszego?
Pewnie nie, ale jeśli myślicie, że to danie jest banalne, to jesteście w
wielkim błędzie. W prostocie siła!
Taką cukinię przygotowuję bardzo często, zmieniając jedynie
przyprawy lub łącząc ją z innymi warzywami. Zawsze wzbudza zachwyt, pomimo, że
przecież to tylko a może AŻ – cukinia. Mówiłam Wam kiedyś, że to moje ulubione
warzywo? Tak! Zdecydowanie należę do wielkich fanów cukinii. Uważam, że ma
ogromny, niedoceniony potencjał. Nadaje się na surowo, z piekarnika, z patelni,
nawet w formie pasty do chleba. Jest lekkostrawna, zdrowa i pyszna. A wersja,
którą Wam dziś pokazuje to świetny dodatek do obiadu, albo wierzchnia warstwa
grzanki. Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie przypieczoną kromkę chleba, natartą
czosnkiem. A teraz wyobraźcie sobie, że nakładacie na nią smażoną cukinię z
tymiankiem.. Czujecie to?? Bo ja już mam
ślinotok.
Spróbujcie koniecznie!
Spróbujcie koniecznie!
Smażona cukinia z tymiankiem
- 1 młoda cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na
patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cukinię i nie ruszamy
jej przez chwilę, nie mieszamy. Dzięki temu pięknie się przyrumieni, a nie
puści sok. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i
tymianek. Mieszamy i smażymy, aż cukinia będzie całkiem miękka i zarumieniona,
zaś smaki się połączą.
Smacznego!
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam, ale w takiej postaci jak dotąd jej nie jadłam, ale wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń