TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto z rabarbarem




Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ciasto z rabarbarem ma smak babcinej kuchni, leniwych popołudni na wsi, lata. Choć sama nie jestem zbyt dużą zwolenniczką rabarbaru, na rabarbarowe ciasto zawsze z chęcią się skuszę.


Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, jednakże nie jest twarde ani zbite. Należy do tych ciast, które zjada się bardzo szybko i ze smakiem. Mała ilość potrzebnych składników jest jego dodatkowym atutem.

Serdecznie polecam, jest pyszne!








Ciasto z rabarbarem:



- 400 gramów rabarbaru

- 2 jajka

- 100 gramów mąki pszennej

- 60 gramów masła

- ¾ szklanki cukru

- cukier do posypania



Jajka ubić z cukrem na puszysta, białą masę. Następnie dodać do nich przesianą mąkę i delikatnie wmieszać szpatułką. Przygotować tortownicę, 22 cm. Wyłożyć jej spód papierem do pieczenia. Na spód przełożyć masę. Rabarbar, umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Poukładać do na masie. Na wierzch poukładać plastry zimnego masła. Masło posypać sporą ilością cukru – w trakcie pieczenia zrobi się z niego przyjemna skorupka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, lub podawać z lodami.



Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki