TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka ze szpinakiem, arbuzem, fetą i truskawkami

 Sezon letnich sałatek uważam za oficjalnie otwarty! Och jak ja je lubię. Z ręką na sercu stwierdzam, że mogłabym się żywić nimi i tylko nimi przez całe lato. Są zdrowe, super smaczne i zdecydowanie uzależniające.
Jeśli lubicie łączyć sałaty z owocami to jest przepis dla Was. Sprawdza się fantastycznie jako dodatek do grilla ale także jako zdrowy lunch. Jestem pewna, że będzie smakować dorosłym i dzieciom. Pyszna! A te kolory! Widzicie to co ja? Przecież to wygląda niczym dzieło sztuki. Sałatkowe dzieło sztuki!

Bardzo, bardzo polecam!

Przypominam wcześniejsze przepisy na letnie sałatki:






Sałatka ze szpinakiem, arbuzem, fetą i truskawkami:

- 200 gramów świeżego szpinaku
- 50 gramów fety
- miseczka truskawek
- 2 plastry arbuza
- garść liści młodej botwinki
- pół małej czerwonej cebuli
- 25 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z cytryny


Szpinak, truskawki i botwinkę dobrze umyć. Szpinak i botwinkę posiekać na drobniejsze kawałki, usunąć grube ogonki. Truskawki obrać i pokroić w ćwiartki. Arbuza i fetę pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Przygotować sos: w miseczce połączyć oliwę, musztardę, miód, zmiażdżony czosnek i sól. Wymieszać aż składniki się połączą. Warzywa i owoce wymieszać. Polać sosem i ponownie delikatnie wymieszać aby każdy element był nim obtoczony. Podawać jako dodatek do obiadu, grilla lub jako samodzielny posiłek.

Smacznego!


Milion Smaków Truskawek - druga edycjaNowalijki w kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki