TRYB JASNY/CIEMNY

Ciastka z ananasem i prawdziwą wanilią



Kochani jak pewnie większość z Was zauważyła, nie piszę ostatnio na blogu. Dla niewtajemniczonych rozjaśniam. Jestem w szpitalu, dochodzę do siebie po przeszczepie komórek macierzystych.
Ponieważ nie czuję się jeszcze najlepiej postaram się co jakiś czas wrzucić jeden z przepisów, które zrobiłam przed operacją. Mam nadzieję, że wybaczycie mi nieobecność i nie zapomnicie o mnie. Buziaki i trzymajcie za mnie kciuki!







Ciastka z ananasem i prawdziwą wanilią:

- 200 gramów mąki
- 200 gramów cukru
- 150 gramów masła
- 7 plastrów ananasa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli


Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem. Dodać zimne, pokrojone masło, szybko wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Dodać jajko, ziarenka wygrzebane z laski wanilii i szczyptę soli. Wymieszać. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do masy. Wymieszać energicznie. Przygotować blachę, wykładając papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Na blasze układać duże łyżki masy, w dość dużych odstępach. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wystudzić.

Smacznego!



Prezenty na MikołajkiWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!
zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki