Zupa dyniowa z topinamburem
Kochani dość długo nic nie pokazywałam na blogu. Musicie mi uwierzyć na słowo, ale nie było to spowodowane lenistwem, tylko intensywnymi zmianami w moim życiu, o których opowiem Wam w następnym poście.
Ponieważ nadal jeszcze trwa sezon na dynię i na szczęście zimie się do nas zbytnio nie śpieszy, mam dla Was kolejną propozycję na dyniową zupę, napakowaną witaminami i zdrowiem. Obiecywałam, że pokażę kilka przepisów z użyciem topinambura, więc obietnicę spełniam, voila!
Chciałam Wam jeszcze przy okazji powiedzieć, że od niedawna zaczęłam współpracę z portalem rodzinnym www.tatento.pl dzięki czemu co jakiś czas będziecie mogli zobaczyć moje przepisy w dziale EKO pyszności :) Tam również znajdziecie ową, boską zupę! Serdecznie polecam.
Zupa Dyniowa z Topinamburem:
- 500 gramów puree z dyni
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duży topinambur
- 50 ml mleka migdałowego
- 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Ziemniaki i topinambur obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Ugotować w bulionie do miękkości. Dodać puree z dyni, mleko, sól i paprykę.
Zmiksować na jedwabistą zupę krem. Podawać z czosnkowymi grzankami, prażonymi
pestkami dyni, słonecznikiem lub
niewielkimi lanymi kluseczkami.
Smacznego!
świetna konsystencja i zapewne również smak :)
OdpowiedzUsuńTak, smakuje wyśmienicie! :)
UsuńCiekawa jestem jej smaku, takiej zupy dyniowej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa czyli zestaw idealny :)
UsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Cała przyjemność po mojej stronie :) Buziaki
Usuń