TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa dyniowa z topinamburem



Kochani dość długo nic nie pokazywałam na blogu. Musicie mi uwierzyć na słowo, ale nie było to spowodowane lenistwem, tylko intensywnymi zmianami w moim życiu, o których opowiem Wam w następnym poście. 

Ponieważ nadal jeszcze trwa sezon na dynię i na szczęście zimie się do nas zbytnio nie śpieszy, mam dla Was kolejną propozycję na dyniową zupę, napakowaną witaminami i zdrowiem. Obiecywałam, że pokażę kilka przepisów z użyciem topinambura, więc obietnicę spełniam, voila! 
Chciałam Wam jeszcze przy okazji powiedzieć, że od niedawna zaczęłam współpracę z portalem rodzinnym www.tatento.pl dzięki czemu co jakiś czas będziecie mogli zobaczyć moje przepisy w dziale EKO pyszności :) Tam również znajdziecie ową, boską zupę! Serdecznie polecam.




Zupa Dyniowa z Topinamburem:

- 500 gramów puree z dyni
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duży topinambur
- 50 ml mleka migdałowego
- 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Ziemniaki i topinambur obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w bulionie do miękkości. Dodać puree z dyni, mleko, sól i paprykę. Zmiksować na jedwabistą zupę krem. Podawać z czosnkowymi grzankami, prażonymi pestkami dyni, słonecznikiem lub  niewielkimi lanymi kluseczkami.

Smacznego!


Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka TrzustkiSzybkie zupy!Smaczna Jesień

Komentarze

  1. świetna konsystencja i zapewne również smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jej smaku, takiej zupy dyniowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki