TRYB JASNY/CIEMNY

Lasagna ze szpinakiem i mięsem



Już od kilku dni zbieram się, żeby podzielić się z Wami moim ukochanym przepisem  na lasagnę z mięsem i szpinakiem. Uwierzcie mi, to przepis najlepszy ze wszystkich! Zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Możecie go wypróbować na specjalne okazje, ale także bez okazji. Na przykład na niedzielne, rodzinne obżarstwo. Idealna do dzielenia się z przyjaciółmi, łamania wszystkich możliwych zasad diety i dopieszczania zmysłów. Smakuje bosko z domowym sosem czosnkowym. Jej przygotowanie pozornie skomplikowane, w rzeczywistości jest łatwe i przyjemne. Bardzo polecam.












Lasagna ze szpinakiem i mięsem:

- 1 opakowanie płatów do lasagne
- 2 cebule
- 600 gramów mrożonego szpinaku
- 500 gramów mięsa mielonego
- 500 ml pasatty
- 1 średnia cukinia
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- pół kubka startego żółtego sera
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 0,5 masła
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Cebule pokroić w kostkę. Podzielić na pół. Usmażyć na oliwie na złoto na dwóch patelniach. Do jednej dodać surowe mielone mięso, wymieszać i smażyć aż mięso zmieni kolor i lekko się zezłoci. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Marchew obrać i pokroić w cienką kostkę. Warzywa dodać do mięsa, wymieszać i smażyć razem. Jeśli potrzeba dodać oliwy z oliwek. Na drugą patelnię do cebulki dodać szpinak. Smażyć do całkowitego rozmrożenia i wyparowania wody. Następnie posolić łyżeczką soli i dodać dwa wyciśnięte ząbki czosnku. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Odstawić. Kiedy na patelni z mięsem warzywa zmiękną, dodać pasattę, oregano, bazylię, ostrą paprykę i łyżeczkę soli. Wymieszać. Smakować. Jeśli potrzeba dodać soli. Dusić kilka minut, odstawić. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Drewnianą łyżką dokładnie rozgnieść wszystkie grudki. Pozwolić by się spieniło. Dodać mleko. Mieszając intensywnie czekać aż sos zgęstnieje. Kiedy tak się stanie lekko posolić, dodać gałkę muszkatołowej. Dodać połowę żółtego sera. Odstawić. Na dnie naczynia żaroodpornego lekko rozsmarować czerwony sos. Następnie ułożyć płaty makaronu. Na makaron, bardzo starannie rozsmarować biały sos. Dokładnie zakrywać każdy płat makaronu. Dzięki temu po upieczeniu będzie miękki. Kolejno rozkładamy makaron, ponownie sos czerwony, makaron, biały,makaron, sos czerwony, cały szpinak, makaron, sos serowy i sos czerwony. Wierzch posypujemy resztą żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie na kolejne 15 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni.  Podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!




Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki