Bezglutenowe pralinki fasolowe bez cukru w pudrze z owoców goji - dla dzieci
Kochani dziś przygotowałam dla Was coś ekstra! Idealny przepis dla rodziców, którzy chcą zapewnić swoim pociechom zdrowe przysmaki i bezproblemowo ograniczyć w diecie cukier.
A wszystkich wielbicieli słodkości zapraszam do zapoznania się z lekturą świetnej książki z przepisami z bloga Moje Wypieki : http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Bezglutenowe pralinki fasolowe bez cukru w pudrze z owoców goji - dla dzieci :
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżeczki masła kokosowego
- 2 łyżki miodu/ syropu z agawy/ łyżka fruktozy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- aromat waniliowy
- 3 garści owoców goji
ewentualnie do obtoczenia:
- 2 łyżki cappuccino
- cukier waniliowy/ fruktoza
- cynamon
Fasolę odcedzić i bardzo dokładnie przepłukać na sitku zimną wodą. Następnie połączyć fasolę, rozpuszczone masło kokosowe, miód, sól, kakao i kilka kropli aromatu waniliowego. Zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera bądź miksera. Owoce goji zmielić na pył. Masę fasolową formować w kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące z owoców goji. Opcjonalnie do obtoczenia można wykorzystać ekspresowe cappuccino bądź przygotować słodką skorupkę z fruktozy bądź cukru waniliowego. Przed jedzeniem schłodzić.
pyszne i zdrowe- to jest to! :)
OdpowiedzUsuńTak! Zdrowie w pigułce :) i jakiej smacznej :)
Usuń