Bezglutenowe trufle dyniowe bez cukru
Ostatni tydzień był tak intensywny, że chwilami zastanawiałam się wręcz czy to wszystko dzieje się naprawdę. Ilość ciepła i serdeczności, którą od Was dostałam dodał mi niesamowitej energii, nawet teraz kiedy nie wszystko jest łatwe i proste.
Wypełniliście moje życie słońcem, więc koniecznie muszę się nim z Wami podzielić. Co powiecie na bezglutenowe trufelki dyniowe bez cukru? Zdrowe, przepyszne, łatwe w wykonaniu..Wyglądają ekskluzywnie i elegancko. Smakują wybitnie. Wspaniałe, małe skarby, wręcz rozpływają się w ustach. To jedna z moim ulubionych propozycji na deser dla małych i dużych. Dzieci go pokochają, zaś dorośli..no cóż..chyba dobrze by było zrobić je z podwójnej, lub potrójnej porcji !
Znikają w sekundzie! Bardzo, bardzo polecam.
Bezglutenowe Trufle Dyniowe:
- 200 gramów czekolady mlecznej
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 6 łyżek miękkiego masła kokosowego
-0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel esencji waniliowej/ 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
W misce połączyć puree z dyni z masłem kokosowym, miodem,
cynamonem, wanilią i solą. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić konsystencję. Jeśli
masa jest w miarę zbita, plastyczna i można bezproblemowo uformować z niej
kulki możemy przystąpić do przygotowania trufli. Jeśli nie, musimy włożyć masę
do lodówki, na mniej więcej 30 minut, do stężenia.
Z masy formujemy niewielkie kulki i odkładamy na papierze do
pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy użyciu małej łyżeczki
zanurzamy w niej dyniowe kulki. Obtoczone w czekoladzie kulki odkładamy na bok
do stężenia. Kiedy przygotujemy wszystkie czekoladki wstawiamy je do lodówki do
całkowitego zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń