TRYB JASNY/CIEMNY

Brownies potrójnie czekoladowe




Brownies, oj brownies ...Cudowne, gumiaste, intensywne, czekoladowe. Jedno z moich ukochanych ciast. Bardzo słodkie, o głębokim smaku. Nie można go zjeść zbyt dużo, jednak wrażenia są niesamowite!
Po raz pierwszy jadłam to ciasto mieszkając w Anglii i co ciekawe nie było to brownies pieczone od podstaw, lecz typowo angielskie ciasto z pudełka. Mimo wszystko smakowało mi tak bardzo, że nie mogłam się doczekać kiedy przygotuję je sama. Dość długo szukałam przepisu idealnego, aż w końcu spróbowałam najlepszej wersji brownies z trzech czekolad. Uwierzcie mi na słowo, jest doskonałe. Co ciekawe bardzo łatwo je zrobić. Jestem pewna, że uda się nawet niewprawionym kucharzom. Zresztą, pamiętajcie, że brownies to ciasto, które z zasady wychodzi jakby lekko niedopieczone, zakalcowate. Takie ma być, taka jego uroda i cecha szczególna!  Bardzo Was namawiam do spróbowania tego przepisu. Jest idealny!









Brownies potrójnie czekoladowe:

- 185 gramów masła
- 185 gramów ciemnej czekolady
- 85 gramów mąki pszennej
- 40 gramów kakao
- 50 gramów białej czekolady
- 50 gramów mlecznej czekolady
- 3 duże jajka
- 275 gramów drobnego cukru


Ciemną czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Masło pokroić w kostkę. Czekoladę z masłem przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieszczając nad garnkiem z gotującą się wodą. Można również rozpuścić w mikrofali, przykrywając wcześniej miskę folią. Tak przygotowaną masę odłożyć i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Ubijać kilka minut, aż masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Do jajek dodać wystudzoną ciemną czekoladę z masłem. Przy użyciu szpatułki wymieszać delikatnie, manewrując łyżką od spodu. Następnie dodać mąkę z kakao. Ponownie delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Czekoladę mleczną i białą pokroić ostrym nożem na niewielkie kawałki i wmieszać w masę. Przygotować prostokątną foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Przelać masę, wygładzić wierzch i wstawić do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec około 25 minut. Po tym czasie sprawdzić, jeśli poruszamy ciastem i w środku jest nadal rzadkie wstawić na kolejne 5 minut. Jeśli na jego wierzchu pojawiła się delikatna powłoczka jest gotowe. Wystudzić całkowicie przed krojeniem.


Smacznego!




Imieniny u cioci

Komentarze

  1. wiesz co? te imieniny to zrobimy nie u cioci, lecz u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wspaniałe, najlepsze...napisz koniecznie jak już będziesz pałaszować, jakie wrażenia :)

      Usuń
  3. Mmmm...brownies, aż mi ślinka cieknie, uwielbiam! Połączenie 3 czekolad wydaje mi się bardzo ciekawy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepsze brownies ze wszystkich jakie jadłam...BOSKIE!!! :)

      Usuń
  4. Mmm, wygląda cudownie, poczęstowałabym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki