Brownies potrójnie czekoladowe
Brownies, oj brownies ...Cudowne, gumiaste, intensywne, czekoladowe. Jedno z moich ukochanych ciast. Bardzo słodkie, o głębokim smaku. Nie można go zjeść zbyt dużo, jednak wrażenia są niesamowite!
Po raz pierwszy jadłam to ciasto mieszkając w Anglii i co ciekawe nie było to brownies pieczone od podstaw, lecz typowo angielskie ciasto z pudełka. Mimo wszystko smakowało mi tak bardzo, że nie mogłam się doczekać kiedy przygotuję je sama. Dość długo szukałam przepisu idealnego, aż w końcu spróbowałam najlepszej wersji brownies z trzech czekolad. Uwierzcie mi na słowo, jest doskonałe. Co ciekawe bardzo łatwo je zrobić. Jestem pewna, że uda się nawet niewprawionym kucharzom. Zresztą, pamiętajcie, że brownies to ciasto, które z zasady wychodzi jakby lekko niedopieczone, zakalcowate. Takie ma być, taka jego uroda i cecha szczególna! Bardzo Was namawiam do spróbowania tego przepisu. Jest idealny!
Brownies potrójnie czekoladowe:
- 185 gramów masła
- 185 gramów ciemnej czekolady
- 85 gramów mąki pszennej
- 40 gramów kakao
- 50 gramów białej czekolady
- 50 gramów mlecznej czekolady
- 3 duże jajka
- 275 gramów drobnego cukru
Ciemną czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Masło pokroić w kostkę. Czekoladę z masłem przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieszczając nad garnkiem z gotującą się wodą. Można również rozpuścić w mikrofali, przykrywając wcześniej miskę folią. Tak przygotowaną masę odłożyć i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Ubijać kilka minut, aż masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Do jajek dodać wystudzoną ciemną czekoladę z masłem. Przy użyciu szpatułki wymieszać delikatnie, manewrując łyżką od spodu. Następnie dodać mąkę z kakao. Ponownie delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Czekoladę mleczną i białą pokroić ostrym nożem na niewielkie kawałki i wmieszać w masę. Przygotować prostokątną foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Przelać masę, wygładzić wierzch i wstawić do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec około 25 minut. Po tym czasie sprawdzić, jeśli poruszamy ciastem i w środku jest nadal rzadkie wstawić na kolejne 5 minut. Jeśli na jego wierzchu pojawiła się delikatna powłoczka jest gotowe. Wystudzić całkowicie przed krojeniem.
Smacznego!
wiesz co? te imieniny to zrobimy nie u cioci, lecz u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńTak!! :) Jestem za :)
Usuńno to ciociu Paulinko, bierz sie do pracy ;)
UsuńZ dziką rozkoszą :) To kiedy ? :)
Usuńzakończymy akcję, zrobimy podsumowanie i możemy imprezowac ;))))
Usuńok :) To ja czekam w gotowości ;))
Usuńjuto robię, omnomnomnom! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, najlepsze...napisz koniecznie jak już będziesz pałaszować, jakie wrażenia :)
UsuńMmmm...brownies, aż mi ślinka cieknie, uwielbiam! Połączenie 3 czekolad wydaje mi się bardzo ciekawy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo najlepsze brownies ze wszystkich jakie jadłam...BOSKIE!!! :)
UsuńMmm, wygląda cudownie, poczęstowałabym się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńzapraszam, zapraszam :)
Usuń