Masło kokosowe
Pachnie przepięknie, wygląda zjawiskowo, smakuje...bosko! Masło kokosowe, zdrowe i niezwykle dobre. Możecie je przygotować w domu i nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Wystarczy mieć mocny mikser i wiórki kokosowe.
Moje pierwsze masło kokosowe zrobiłam podczas przygotowywania pralinek dyniowych. Smakowała mi tak bardzo, że na pewno będę robiła je częściej. Jest wspaniałą, zdrową alternatywą dla tradycyjnego masła. Jeśli lubicie aromatyczny kokos, musicie to spróbować. Ja zapisuję ten przepis do moich ulubionych!
Masło kokosowe:
- 400 gramów wiórków kokosowych
Wiórki przełożyć do blendera z pojemniczkiem. Pulsacyjnymi
ruchami blendować tak długo, aż zaczną zmieniać konsystencję. Początkowo masa
zgęstnieje, następnie stanie się oleista. Ważne by blendować do czasu, aż
wiórki osiągną konsystencję płynnego masła. W zależności od temperatury masło
kokosowe zmienia swoją formę. Po schłodzeniu w lodówce silnie twardnieje,
dlatego aby było łatwe do rozprowadzania warto ocieplić je w temperaturze
pokojowej.
Nie wiedziałam,że samemu można je zrobić. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa też dowiedziałam się niedawno :) A to cudny i prosty przepis :)
UsuńŚwietny pomysł wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Jest super :)
UsuńDzisiaj zrobię!
OdpowiedzUsuńNapisz później co myślisz :)
Usuń