TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepsza sałatka z czerwoną fasolą i wędzonym kurczakiem



Wielu z Was sygnalizowało mi, że chcielibyście abym zrobiła na blogu nową kategorię - sałatki. Obiecuję, że niedługą takową stworzę, zaś póki co mam dla Was kolejny przepis na ową sałatkę. 
Jak wiadomo, kiedy przychodzą goście, czy to planowani czy nieplanowani, szybka sałatka to prawdziwy skarb. Dlatego też stosuję się do zasady mojej kochanej przyjaciółki Moniki i zawsze podczas zakupów, do koszyka wrzucam dodatkową puszkę "czegoś". Raz jest to fasola, innym razem tuńczyk, kukurydza, ananas. Uwierzcie mi, że to wszystko będzie waszym ratunkiem gdy pustki w lodówce, a ktoś zapuka do drzwi. Ta sałatka jest wyjątkowo smaczna i mam do niej duży sentyment. Po raz pierwszy jadłam ja u mojej kochanej Teściowej i od tego czasu w pełni skradła moje serce. Jak mam jakąś specjalną okazję i niewiele czasu, to jest to!



Najlepsza sałatka z czerwoną fasolą i wędzonym kurczakiem:

- 2 wędzone nogi z kurczaka / 1 pierś wędzona
- 1 duży por
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża puszka  krojonego ananasa
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soli

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę. Zieloną część pora pokroić w bardzo drobną kostkę, zasypać łyżeczką soli i odstawić na kilkanaście minut aż puści sok. Fasolę odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Pora dokładnie odcisnąć. To samo tyczy się ananasa. W misce połączyć fasolę z porem, ananasem i majonezem. Dobrze wymieszać. 

Smacznego!





Imieniny u cioci

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki