TRYB JASNY/CIEMNY

Jabłecznik szybciutki świąteczny



Kochani dziś Święto Wszystkich Świętych, dzień pełen zadumy, refleksji spokoju. Odwiedzamy naszych najdroższych bliskich, którzy odeszli. Łączymy się z nimi z całą naszą miłością i ciepłem zapalanych świec. 

Każdego roku we Wszystkich Świętych, wyjątkowo czuję, że nasi zmarli bliscy wciąż są z nami i jestem bardzo wdzięczna za cały czas kiedy byli przy nas, tu na ziemi. Życzę Wam w ten dzień spokoju, ciszy, rozmyślań, wspomnień. Życzę Wam także aby był to dzień mimo wszystko radosny. Uważajcie na drogach, jedźcie bezpiecznie i ostrożnie wracajcie z każdej podróży. 
A na osłodę mam dla Was przepyszny jabłecznik mojej Teściowej. Jak zawsze wspaniały! 






Jabłecznik szybciutki świąteczny:

Biszkopt:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek

Masa Jabłkowa:

- 2 kg usmażonych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe

Bita śmietana:

- 0,5 litra śmietanki kremówki
- śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Kiedy zrobią się mocno zbite dodawać stopniowo 3/4 szklanki cukru. Ubijać aż będą jedwabiste. Żółtka ubić z 1/4 cukru na puszystą masę.Stopniowo dodawać białka do żółtek, mieszając delikatnie w jedną stronę. Do masy jajecznej dodawać po czubatej łyżce mąki i delikatnie mieszać do całkowitego połączenia. Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, wygładzić i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Jabłka przełożyć do rondelka i dodać suche galaretki. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ostudzony biszkopt. Ubić śmietanę z dodatkiem śmietan fixu. Posłodzić cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę wyłożyć na jabłka. Posypać słodkim kakao. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!



Imieniny u cioci

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki